I exempelvis Hjällbo och Bergsjön nådde inte myndigheternas kriskommunikation ut lika fort som till övriga Sverige, visar en studie från Göteborgs universitet. Något som kan ha bidragit till ökad smittspridning i områdena.
Rapportens slutsats är att kriskommunikationen varit ojämlik och att myndigheterna måste bli bättre.
Maria Magnusson vid Sjukhusen i väster menar att det funnits en brist i kommunikation om till exempel restriktioner och rekommendationer från myndigheterna. Detta menar hon bidragit till känslan av utanförskap hos många.
– De allmänna råden är formulerade så att alla inte kan följa dem. Vad ska man göra till exempel om man bor trångt ihop med äldre och blir sjuk? säger hon.
Genom arbetet med kulturtolkarna har sjukhuset kommit närmare invånarna och har både kunna dementera desinformation och lyssna på frustrationen från de som upplever att de inte kan följa rekommendationer.
– Vi försöker komma med konkreta råd som är anpassade efter hur de vi möter har det, säger Maria Magnusson.
Vaccineringen har satt fart på intresset
När Angereds närsjukhus efterfrågade ökad kollektivtrafik och alternativboenden för trångbodda var intresset till en början svalt, enligt Maria Magnusson. Men i takt med att vaccineringen dragit igång har också intresset för att få ut information till socioekonomiskt utsatta grupper ökat.
Många hör nu av sig till henne för att höra mer om arbetet med kulturtolkarna.
– Ojämlikheten har ju kommit väldigt mycket upp på tapeten nu, och det är ju mycket i samband med att alla drabbas om inte alla vaccineras. Jag skulle vilja att den här frågan håller sig kvar på dagordningen och att man hittar fler sätt att arbeta som gagnar de som har den sämsta hälsan, säger hon.