Från och med den 1 augusti i år kommer Göteborgs kommunala förskolor inte längre att erbjuda vegansk mat till de familjer som efterfrågar det, något som även GP tidigare rapporterat om. Familjen Wikström har varit veganer i närmare fyra år och 2-årige Vildias har aldrig smakat någon form av kött- eller mejeriprodukt. Snart är det dags för honom att börja i förskola, men då kanske han behöver gå över till en vegetarisk kost istället.
– Om vi ska sätta vår son i förskola och de säger ”Nej, han är inte välkommen här om han inte äter ägg och mjölk”, det hade varit sjukt jobbigt, säger Erik Wikström.
Inte godtagbar anledning
Familjen äter inga animalier av etiska skäl, något som inte längre är en godtagbar anledning för att barn ska få specialkost i förskolan enligt Göteborgs stad. De enda tillåtna grunderna att få specialkost är medicinska skäl och religiösa skäl, och då är alternativet till den ordinarie maten vegetarisk kost, inte vegansk.
– Hur kan man ha som ambition att vara en av de mest progressiva städerna i världen och sen ta ett beslut som hör hemma för 10-20 år sedan? frågar sig Vildias pappa Erik Wikström.
Men vilken typ av etiska krav tycker du man kan ställa på en kommunal förskola?
– Man kan inte kräva vad som helst, men om vi behöver minska på kött- och mejeriprodukter, varför inte göra det så lätt som möjligt för dem som vill göra det?
Beslutet att sluta servera vegansk kost i förskolan var tänkt att träda i kraft den 1 april, men efter många reaktioner har beslutet skjutits upp till den 1 augusti. Göteborgs stad skriver i ett uttalande att de nu vill undersöka frågan mer brett och beakta fler perspektiv och fakta.
Hör familjen berätta mer i klippet ovan.
Uppdatering: På måndagsmorgonen meddelade förskoleförvaltningen att man backar från sitt tidigare beslut att sluta servera vegansk mat i Göteborgs kommunala förskolor. Först sköts de nya rutinerna upp från april till augusti, men nu rivs beslutet alltså upp.
Vad är egentligen vegansk kost?
Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
Om barn äter uteslutande vegansk mat är det viktigt att se till att barnet får tillräckligt med vitamin B12 och D-vitamin som tillskott eller genom berikade produkter. Andra näringsämnen som en kan behöva vara uppmärksam på är riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein.
Källa: Livsmedelsverket