Västanvindens, Nyckelpigan och nu Kometen. På tre veckor har Trollhättan stad stängt ned tre småförskolor i kommunen.
Besluten grundar sig i att antalet förskoleplatser minskar medan behovet av platser i anpassad grundskola ökar, ofta i de lokaler där förskolan i dag är verksam. Redan idag finns tomma avdelningar på förskolor i staden. Dessutom ser man att antalet barn i förskoleåldern kommer att minska med 200 barn mellan år 2024 och 2028.
– Vi har en alldeles för liten grupp barn i åldern ett till fem, vi har 20 tomma avdelningar i Trollhättans stad och vi måste göra en omställning, säger Marie-Louise Coon (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Kritiska föräldrar
I dag är det förskolor med tre till fem avdelningar som är mest förekommande i Trollhättan men nu vill kommunen ändra inriktning och gå mot större förskolor med uppemot åtta avdelningar och 148 barn på en och samma förskola.
Kommunens förslag om att satsa mer på större förskolor och stänga de små har kritiserats av föräldrar som menar på att det ger barnen en otrygg och bullrig miljö. I måndags samlades därför ett 70-tal föräldrar utanför Stadshuset för att demonstrera – utan att få gehör.
– Det är ett dråpslag. Barnen är vår framtid och vi måste värna om deras trygghet, säger Andreas Åhwall, förälder till Astrid, 2, som går på Kometen samt initiativtagare till demonstrationen.
– Det känns så absurt att sätta en tvååring i samma lokal som över hundra andra barn, säger mamman Angelina Svahn.
Trots demonstrationer – förskolan läggs ned
Men Marie-Louise Coon (M) försvarar de större enheterna.
– Har man mer personal i huset kan man också använda pedagogerna över avdelningar vid sjukdom exempelvis. Dessutom kan man på en större förskola gruppera om och ha barnen i ännu mindre grupper.
Men Andreas Åhwall tycker inte att kommunens rationaliseringar behöver innebära att man övergår till större förskolor.
– Snarare tvärtom, det är mer flexibelt att satsa på fler småförskolor som kan anpassas efter skiftande behov, säger Andreas Åhwall.