Enorm fiskodling etablerar sig i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad

En stor företagsetablering kan ge flera tusen nya arbetstillfällen i Sotenäs kommun de kommande åren. Enligt ett pressmeddelande har kommunen ingått en överenskommelse med en aktör som vill ”starta en etablering i mångmiljardklassen”.

Satsningen som presenteras under en presskonferens i Kungshamn under torsdagen har hittills varit höljd i dunkel och både företaget och kommunledningen har varit hemlighetsfulla om vad etableringen innebär. I ett pressmeddelande skriver kommunens kommunikationsansvarig Jenny Borg:

”Sotenäs kommun har ingått en överenskommelse med en aktör som vill starta en etablering i mångmiljardklassen i Sotenäs kommun. Etableringen kommer att innebära flera tusen arbetstillfällen de kommande åren.”

Landbaserad fiskodling

Företaget bakom satsningen heter Lighthouse Finance A/S. Det som planeras är en enorm landbaserad fiskodling.

– Det är Europas största fiskodling, 75 hektar, en investering värd mellan 17-20 miljarder och som ska ge 2 000 arbetstillfällen, säger Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande Sotenäs.

– Förhoppningsvis ska detta projekt stå klart inom fem års tid, säger Roy Höiås, vd för Lighthouse Finance A/S.

80 000 ton lax per år

Företaget planerar att kunna producera 80 000 ton atlantisk lax per år och ska ha toppmodern utrusting, enligt företaget själva. Försäljning ska riktas mot den internationella marknaden.

– 80 000 ton lax per år kommer att produceras och 15 000 av andra produkter såsom djurfoder och andra proteiner, säger Pär Eriksson, ordförande vid tekniska utskottet.

Enligt företaget är tanken att fiskarna ska äta insekter som förhoppningsvis ska odlas i närheten.

Landbaserad fiskodling

En landbaserad fiskodling bedrivs oftast i helt eller delvis slutna vattensystem, där vattnet pumpas runt i systemet, renas och återanvänds. Dessa kallas recirkulerande system. De något större landbaserade fiskodlingarna i Sverige är så kallade RAS-odlingar (recirkulerande akvatiska system). Mekaniska och biologiska filter hjälps åt att rena och återanvända vatten så att man kan odla mer fisk men förbruka mindre vatten. Vissa av RAS-odlingarna drivs i kombination med en växtodling och kallas då för akvaponiska system, där fiskens spillprodukter blir till näring för växterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.