Bild på stjärnan R Doadus tagna med teleskop.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Forskarna kommer att bli ganska uppspelta över de här bilderna”. Se bilderna i klippet. Foto: ESO, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Forskare från Chalmers gör rymdsuccé – världsunika bilder av jättestjärna

Publicerad

Astronomer har för första gången tagit tillräckligt detaljerade bilder av en annan stjärna än solen, vilket gör det möjligt att spåra rörelsen hos bubblande gas på dess yta. Bakom bilderna står ett forskarteam från Chalmers.

– Vi blev alla mållösa och försökte förstå vad det var vi faktiskt såg, säger forskaren Theo Khouri.

Starta klippet för att se rymdbilderna.

Bilderna av den röda jättestjärnan R Doradus, är tagna med det kraftfulla teleskopet Alma i Atacama-öknen i Chile.

De visar heta bubblor av gas, 75 gånger så stora som vår sol, som dyker upp på ytan och sjunker tillbaka in i stjärnans inre snabbare än väntat.

– Det är spektakulärt att vi nu direkt kan avbilda detaljerna på ytan hos stjärnor så långt borta, och observera fysik som hittills huvudsakligen bara kunnat ses på vår sol, säger Behzad Bojnodi Arbab, doktorand vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg som deltagit i studien.

R Doradus är en röd jättestjärna med en diameter ungefär 350 gånger så lång som solens, belägen 180 ljusår bort.

”Spektakulärt”

Att man kan avbilda detaljer på ytan hos stjärnor så långt borta kan ha stor betydelse på framtida forskning och förståelse för det kosmiska ekosystemet.

– Det öppnar upp helt nya möjligheter att se stjärnor på ett annat sätt, säger Robert Cumming, kommunikatör.

”Vi blev mållösa” säger Theo Khouri, forskare och Behzad Bojnordi Arbab doktorand vid Chalmers tekniska högskola som deltagit i studien. Foto: Amanda Johnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.