Nu höjer forskaren Christel Backman ett varnande finger mot Göteborgs stads planer på ökad kameraövervakning. Planerna på fler kameror vid exempelvis parkeringsplatser och vissa platser utsatta för ficktjuvar kan vara rimliga, men att övervaka torg, busshållplatser och kroggator är ingen god idé, menar Backman.
– Det vi kan se i forskningen är att kameraövervakning har haft viss effekt på exempelvis fickstölder och bilinbrott. Men forskningen ger inget stöd för att kameraövervakning motverkar våldsbrott.
Blir oroad
Göteborgs stad har redan idag närmare 150 övervakningstillstånd. Men nu finns nya förslag på mellan 70-100 nya övervakningskameror till, på knappt 60 platser runtom i staden.
– Jag tycker att det ser oroande ut att man vill sätta kameraövervakning på offentliga platser i den utsträckningen, säger Christel Backman.
Bland annat finns förslag på kameror längs Kungsportsavenyn, Järntorget och Andra långgatan.
– Övervakning har ingen effekt på sådana platser, där de flesta brotten begås sena kvällar och nätter och där gärningsmän ofta är påverkade av alkohol eller droger.
Ska öka trygghet
Förutom att minska brott, så vill Göteborgs stad att fler kameror ska öka medborgarnas trygghet. Därför finns bland annat förslag på kameror vid vissa brottsutsatta platser som Vårväderstorget, men också vid promenadstråk.
– Man framhåller gärna att kameror kan hjälpa mot otrygghet och det finns studier som visar att människor som ser kameror upplever en större trygghet. Men det blir också en falsk trygghet om det är våldsbrott man är orolig för, eftersom forskningen hittills inte kunnat visa på någon effekt med kameraövervakning när det gäller den typen av brott.
Men hur säker är forskningen egentligen, skulle du säga?
– Det behövs fler studier, det kan man absolut säga. Och framförallt vore det bra med fler studier i svensk miljö. Men det finns redan idag svenska studier och enligt de resultaten så har övervakning ingen effekt när det gäller våldsbrott.
Men här handlar det ju bland annat om platser där människor känner sig väldigt otrygga, och om platser som varit väldigt brottsutsatta och där det skett allvarliga våldsdåd som mord och liknande. Är det inte motiverat att på sådana platser ha övervakningskameror så att man kan lösa sådana brott i efterhand?
– Det är jättemotiverat att jobba med människors upplevda otrygghet, och det är framförallt oerhört motiverat att jobba preventivt mot de typer av våldsbrott som du nämner. Men vi har idag inget stöd för att kameraövervakning är en bra metod för att förebygga eller hantera den typen av brottslighet. Så de pengarna som går till kameraövervakning behöver vi använda till bättre riktade insatser.
Karta: Så kan du övervakas av Göteborgs stad
SVT Nyheter Väst har kartlagt de nuvarande kameraövervakningstillstånden och förslagen på nya kameror. I vår unika karta framgår alla nuvarande kameraövervakningstillstånd (i rött) som Göteborgs stad och de kommunägda bolagen har och alla förslag på nya platser som ska övervakas (i svart). Kolla själv var du redan är – och kan komma att bli övervakad.
Idag finns 144 kameraövervakningstillstånd. Många av dem vid arenor, skolor och parkeringshus. Om Göteborgs stads alla förslag blir verklighet kan det istället snart finnas över 200 tillstånd. Bland förslagen på nya kameror finns välbesökta gator som Kungsportsavenyn, Andra långgatan, och Järntorget. Men det finns också förslag på kameror vid promenadstråk, öppna ytor och busshållplatser.
Fakta: Om kartan
SVT Nyheter Väst har tagit del av länsstyrelsens databas över beslutade kameraövervakningstillstånd. Begäran skedde i slutet på januari, varför tillstånd kan ha tillkommit och återkallats sedan dess. Totalt handlar det om cirka 2.300 kameraövervakningstillstånd i Västra Götaland. Vi har därefter sorterat ut alla kameraövervakningstillstånd som tillhört Göteborgs stad och de kommunala bolagen.
För att få fram alla förslag till nya platser som kommunen vill övervaka så har vi begärt ut alla stadsdelsnämnders förslag som skickats till kommunstyrelsen. För att bli verklighet måste förslagen godkännas av länsstyrelsen.