Efter söndagens överraskande nazistdemonstration i Göteborg stiger temperaturen inför den kommande stora demonstrationen den 30 september.
Polisen har fått hård kritik för att man lät nazisterna fortsätta, trots att det bland annat blev våldsamheter.
Bland annat fick göteborgspolisen kritik av centerledaren Annie Lööf som menade att de borde ha stoppat demonstrationen, något som fick polischefen Erik Nord att gå ut och anklaga politikerna för att vara ”faktaresistenta”.
Han hävdar att polisen bara följer lagen så som den är skriven.
LÄS MER: TV: 50-tal nazister demonstrerade utan tillstånd i Göteborg
En sak som diskuterats är om den så kallade Tyrrunan, som är Nordiska motståndsrörelsens symbol, i sig utgör hets mot folkgrupp då den förekom i olika sammanhang i nazityskland.
Enligt Erik Nord gör den i nuläget inte det.
– Här har vi ett problem. Polisen lutar sig mot en vägledande dom från Högsta domstolen från 1996 som slog fast att ett antal symboler faktiskt utgör hets mot folkgrupp, när de används i vissa syften och i sammanhang som kan kopplas till nazism. Men sedan dess har situationen förändrats, säger Christer Mattsson, utvecklingsledare vid Segerstedtinstitutet inom Göteborgs universitet.
”Naziströrelsen anpassar sig”
Enligt Christer Mattsson har naziströrelsen anpassat sina symboler och sin retorik just för att falla utanför ramen för den vägledande domen.
I ett omtalat flygblad polisen skickat ut inför demonstrationen den 30 september varnar polisen demonstranterna för att använda ”emblem, tecken eller andra attribut som kan uppfattas som ersättningssymboler för hakkors eller andra nationalsocialistiska symboler”.
– Att man skriver så tror jag innebär att polisen förbereder sig för att ingripa och testa lagen på nytt. Det skulle välkomnas från många håll, säger Christer Mattsson.
LÄS MER: Polischefen: Politikerna är faktaresistenta
En trolig händelseutveckling, enligt Mattsson, är att polisen kommer att anmäla ett antal demonstranter för hets mot folkgrupp.
– Sedan kommer det att bli en lång rättsprocess innan vi slutligen får en ny vägledande dom. Jag anser att det vore nödvändigt för att vi ska kunna bemöta de här grupperna på rätt sätt i framtiden, säger han.
Erik Nord bekräftar inte att man är ute efter en ny vägledande dom. Däremot säger han så här:
– Det vi kommer att göra är att vi ska försöka använda den vägledande dom som finns lite mer offensivt. Ja, vi kommer att se om det går att tolka in nya symboler inom ramen för den.