Under en promenad på förskolans utegård börjar förskolläraren knuffa och slå mot pojken. Foto: ExpressenTV

Förskollärare slog femårig pojke – fick nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

En förskollärare i Göteborg slog och knuffade en autistisk pojke. Händelsen filmades och läraren fick sluta. Bara dagar senare påbörjade hon en ny anställning som förskollärare i kommunen.

– Jag kan inte förstå hur hon kan få fortsätta arbeta med barn, säger pojkens mamma till SVT Nyheter Väst.

Händelsen inträffade i september förra året. Under en promenad på förskolans utegård börjar förskolläraren knuffa och slå mot pojken. Förloppet filmades av en närboende, som tidigare ska ha uppmärksammat att läraren betett sig illa.

Läraren stängdes av

Filmen, som tidningen GT var först att publicera, lämnades över till förskolan dagen efter. Det var också då som pojkens mamma fick reda på vad som hänt.

– Han kan ju inte prata eller visa känslor, så jag anade ingenting. Jag blev jätteledsen över det som hänt honom, säger pojkens mamma Anita Toma.

Läraren stängdes av omedelbart och Anita Toma fick höra att hon inte skulle jobba kvar.

– Annars hade jag tänkt flytta min son, men vi bestämde oss för att bli kvar.

Fick nytt jobb – i samma kommun

Vid en förhandling ett par veckor senare sa läraren själv upp sig. Men bara ett par dagar senare fick hon en ny anställning som förskollärare i en annan stadsdel i Göteborg. Dessutom med betydligt högre lön.

Den nya förskolechefen säger till GT att kvinnan informerat om att hon sagt upp sig från sin tidigare anställning, men hon uppfattade inte detta som något konstigt.

Till SVT Nyheter Väst säger förskolechefen att hon möjligen kunde kontaktat fler i anställningsprocessen.

– Jag kan säga så här att jag tog referenser och de var bra, säger förskolechefen till SVT Nyheter Väst.

Något samtal med den tidigare chefen hade hon dock inte.

Politiker: Inte så grov förseelse

Karin Pleijel (MP), som är kommunalråd med ansvar för skolfrågor, tycker att det är mycket olyckligt att en person varslats om avsked för att sedan gå direkt till en ny liknande tjänst i kommunen.

– Det är klart att det sticker i ögonen. Vi har rutiner för hur anställningsprocessen ska gå till, och i det här fallet har man missat att kontakta den tidigare förskolechefen.

Borde kvinnan ha fått sitt nuvarande jobb?

– Jag har ingen detaljkännedom, men de signaler jag har fått är att det inte är en så grov förseelse att hon inte bör arbeta med barn.

Varnas av Skolinspektionen

Kvinnan anmäldes dock till Skolinspektionen av föräldrarna, och fick i juli i år en varning. Skolinspektionen kontaktade då den nuvarande förskolechefen.

– Det innebär ju att man har ögonen extra öppna, och händer det igen så är det ju ingen diskussion. Men mina erfarenheter av den här förskoleläraren är bara positiva, säger förskolechefen till SVT Nyheter Väst.

Anita Toma, däremot, kan inte förstå att kvinnan får fortsätta.

– När man slår barn så ska man inte fortsätta jobba med barn, så tänker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.