Efter sju år, varav fyra som utbildad förskolelärare på Skepparegårdens förskola i Masthugget tvingas Madelene nu att byta arbetsplats. Foto: SVT

Förskolläraren Madelene tvångsförflyttas: ”Som att man tar en bit av mig”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan fick förskolläraren Madelene Wernhager veta att hon nu tvingas byta arbetsplats. Hon är en av flera förskollärare och barnskötare som tvångsförflyttas i stadens arbete att stärka den pedagogiska kompetensen i Göteborgs utsatta områden.

– Jag har inte fått någon riktig förklaring, säger hon.

Madelene Wernhager har arbetat på Skepparegångens förskola i Masthugget i sju år, varav fyra som utbildad pedagog.

Nu ska hon på mindre än en vecka välja mellan tio andra förskolor att byta till. Den 1 februari förväntas hon lämna de kollegor, barn och föräldrar som hon arbetat hårt med att bygga upp en bra relation till.

I klippet ovan ser du Madelene Wernhager berätta hur hon känner och tänker om att tvingas jobba på en annan förskola. Ordförande för förskoleförvaltningen svarar också på kritiken.

Omfördelar resurser mellan stadens förskolor

Förflyttningen är en del av den omfördelning av resurser som Göteborgs stad gör i syfte att skapa en mer jämlik förskola, genom att bland annat se till att det finns utbildad förskolpersonal i alla stadsdelar, även utsatta områden.

Madelene Wernhager säger att hon förstår och håller med om tanken bakom förflyttningen. Men det är en sak hon inte blir klok på:  

– Bland de förskolor jag kan välja mellan att byta till ligger en i centrum och en annan har färre barn och fler utbildad personal än vad vi har. Därför är det svårt för mig att tro att det är det sanna skälet. Vad jag förstår det som verkar det snarare handla om budget, säger hon.

”Sker förflyttningar över hela staden”

Enligt Marianne Nikitidis Claesson, förskoleförvaltningens HR-chef, är det en komplex fråga.

– Jag kan inte säga någonting om just det här specifika fallet. Men det kan handla om att olika förskolor har olika behov samtidigt som barntätheten minskar i vissa områden. Det sker förflyttningar över hela staden med både förskollärare, barnskötare och annan typ av personal.

Hon fortsätter:

– Det hänger till viss del ihop med budgeten, men grundtanken är att få fler utbildad personal till Göteborgs socioekonomiskt utsatta områden.

Förskoleförvaltningens resursfördelningsmodell

Den 1 juli 2018 bildades en ny förskoleförvaltning.

Innan det ansvarade Göteborgs tio stadsdelsnämnder själva för förskolornas personalsammansättning och budget. Det innebar att en förskola kunde få olika ersättning för ett barn beroende på i vilken stadsdel förskolan låg i.  

Efter den 1 juli 2018, i och med den nya förskoleförvaltningen, får alla förskolor samma ersättning för ett barn, oavsett vilken stadsdel förskolan ligger i (undantaget är förskolor i socioekonomiskt utsatta områden som nu får ungefär 5 procent mer i ersättning per barn).

Varje rektor har ansvar för sin förskola. Efter att den nya förskoleförvaltningen bildades har rektorer fått en viss budget att förhålla sig till och tid att planera hur de vill lägga upp sin verksamhet.

I våras påbörjade staden arbetet med att fördela om resurserna mellan stadens förskolor. Då tvingades ungefär 80 förskollärare och barnskötare att byta förskola. Nu påbörjas omgång två. Hittills har tre förskollärare fått beskedet om förflyttning, men enligt förvaltningen kommer det att bli fler.

Samtidigt minskar barntätheten i vissa områden, vilket enligt förskoleförvaltningen är en ytterligare faktor att förhålla sig till i fördelningen av resurser.

Budgeten för förskolan har höjts med drygt 6 procent från 2019 till 2020. Att man inte anställer fler förskolepedagoger handlar enligt förskoleförvaltningen om att det råder brist på förskollärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.