Klockan är 17.45 och förskolläraren Elin Olausson stänger förskolan. Hon kommer att vara här i två månader till innan hon lämnar yrket som hon alltid har tyckt om.
– Arbetsmiljön är riktigt bedrövlig. Det är större barngrupper, mycket ljud, färre personal. Jag vill så gärna jobba i det här yrket men hälsan klarar inte av det, säger Elin Olausson.
En förskollärare i gruppen
När Elin började på den förskolan för 10 år sedan var de två förskollärare i gruppen. Numera är det en förskollärare, en barnskötare och en vikarie på 19 barn. Och arbetsuppgifterna, framförallt de administrativa, har blivit fler.
– Det är ju barnen som är de stora förlorarna i detta. Man hinner inte med dem. Man får prioritera, säkerheten är den viktigaste. Det pedagogiska får de inte ta del av på samma sätt, säger Elin Olausson.
Enligt statistiken så har antalet barn per legitimerad förskollärare ökat de senaste fyra åren med 0,8 barn. Men det ser väldigt olika ut i olika kommunala förskolor i Göteborg.
Stöd från kollegor och föräldrar
Elin Olausson berättar att kollegor och föräldrar har stöttat henne i beslutet men ingen vet om hennes tjänst kommer att fyllas upp.
– Jag vill göra någonting för alla kollegor, för jag pratar inte bara för mig utan för alla kollegor i hela Sverige. De flesta förskolor har personal som känner sig stressade, säger hon.