Förlaget som innebär att stridsåtgärder arbetsmarknadens parter bara ska tillåtas när det handlar om kollektivavtal hyllades av LO, Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.
– Vi har arbetat hårt för att hitta en lösning, men nu när vi ser en framkomlig väg mot stabilitet i Göteborgs hamn kan vi istället fokusera på att återupprätta förtroendet för Göteborg som transportnav med hamnen som nod, säger Trouvé i en kommentar.
Kan få oförutsedda konsekvenser
Förslaget förväntas nu bli lag. Men det kritiseras hårt av Hamnarbetarförbundet, som inte varit med och förhandlat.
– Förslaget har gjorts av höga herrar i slutna rum. Det innebär en maktförskjutning och kan få väldigt många oförutsedda konsekvenser för fristående fackförbund, säger Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet.
Helgeson misstänker att huvudsyftet med förslaget egentligen är ge arbetsgivarna möjlighet att själva bestämma vilket fack de ska teckna avtal med, och på så vis få billigare avtal.
– Jag anser att vi använts som ett slagträ för Svenskt Näringsliv, där man baxat in LO i ett hörn och tvingat dem att ingå det här panikavtalet.
Docent kritiserar förslaget
Inte heller Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet tycker att förslaget är bra.
– En arbetsgivare som inte har några kollektivavtal skulle kunna välja att sluta avtal med en halvseriös organisation och därigenom avväpna de stora, etablerade organisationerna som har en majoritet av de anställda.
Enligt Glavå är det svårt att idag säga vilka konsekvenser förslaget– om det går igenom – kan få. En ny lagstiftning skulle nämligen förändra sätten arbetsmarknadens parter beter sig på. För att lösa konflikten i Göteborgs hamn anser han att arbetsgivaren istället kunde använt verktyg som redan finns.
– De kunde vidtagit tuffare åtgärder, som att använda stridsåtgärdsvapnet, på ett sätt de kanske inte gjort fullt ut.