Tanken med skolakuten är att de elever inom grundskolan som stör andra elever eller utsätter andra elever för mobbning ska kunna få utbildning separat.
Det skulle i så fall genomföras med andra lärare, under tiden som man utreder vilka långsiktiga åtgärder som behöver vidtas. Det kan då till exempel handla om att vissa elever behöver byta klass eller skola.
– Skolan har en skyldighet att erbjuda utbildning till alla elever. Vi ser att det inte fungerar helt i dag, och skolan är ganska ensamma i det här arbetet. Med hjälp av en skolakut kan eleverna få den utbildning och stöd de behöver utan att någon ska lida för det, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).
Socialdemokraterna positiva
Det socialdemokratiska kommunalrådet Ingrid Andrée är positiv till förslaget, men påpekar att det är viktigt att skolakuten i så fall blir en tillfällig lösning.
– Jag tycker inte att Liberalerna är fel ute. Men vi vill inte ha en situation där vi placerar elever på en skolakut där de blir kvar, säger hon.
”En bra investering”
Helene Odenjung hoppas att skolakuten ska kunna bidra till att fler elever når målen och att man minskar risken att utsättas för mobbning.
– Men det är också viktig att lärarna trivs. Tänk dig själv att ha en arbetsplats där man får kämpa varje dag för att få lugn och ro i arbetsmiljön, säger Helene Odenjung.
Vill ge lärarna utökade befogenheter
Ingrid Andreae beklagar att flera skolor i kommunen har fått kritik av Skolinspektionen. Hon hoppas också att inrättandet av centrala skolnämnder ska bidra till att förbättra skolan.
– Vi måste ta tag i det här på flera sätt. Bland annat behöver rektorerna större möjligheter och resurser att ta sitt ansvar. Lärarna behöver också utökade befogenheter att ta till disciplinära åtgärder, säger hon.