Vattenskoter som kör snabbt. Karta över Kosterhavets Nationalpark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför chefen för Kosterhavets nationalpark ser förbud för vattenskotrar som enda lösningen. Foto: Maja Suslin/TT/Google earth

Förslaget: Vattenskotrar kan förbjudas i Kosterhavets nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskotrar som kör för snabbt, bullrar och stör besökare och djurliv. Det är skälet till att det nu föreslås ett förbud för vattenskotrar i stora delar av Kosterhavets nationalpark.

– Vi har inte haft tillräcklig framgång med information och tillsyn, säger Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark.

Nu föreslås alltså ett förbud mot vattenskotrar. Något som P4 Väst rapporterade om först.

I dag råder hastighetsbegränsning på 5 knop i området. Men enligt Anders Tysklind är det en begränsning som inte respekteras.

– Det är alldeles för många som bryter mot hastighetsreglerna, säger han.

Ser du något problem om man förbjuder vattenskotrar men inte motorbåtar?

– Nej, jag tycker det är sådan skillnad mellan vattenskotrar och motorbåtar. En vattenskoter vill man gärna köra fort. Det är hastigheten som är tjusningen.

Hoppas på förbud till sommaren

Nu har ett förslag på nya föreskrifter gått ut på remiss. Det innebär bland ett förbud mot vattenskotrar främst sydväst om Sydkoster. Anders Tysklind hoppas på att de nya föreskrifterna ska vinna laga kraft före sommaren.

Kosterhavets nationalpark

Kosterhavets nationalpark invigdes 2009 och är Sveriges första marina nationalpark. Den ligger i Strömstads och Tanums kommuner och är nästan 400 kvadratkilometer stor. Merparten av parken utgörs av hav, bara ett par procent är landområden. Syftet med parken är att bevara det artrika havs- och skärgårdsområdet.

Källa: kosterhavet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.