Mohamad Mehanna och Åsa Bergström framför kriminalvårdsanstalten Rödjans nya tvåvåningsanstaltsbyggnad, som går i gult och grått.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohamad Mehanna är kriminalvårdschef i Mariestad och Åsa Bergström är kriminalvårdsinspektör som kommer att ansvara för verksamheten den nya byggnaden där de intagna snart flyttar in. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Fler dömda till Mariestad – antalet fängelseplatser fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

I Mariestad pågår en kraftig utbyggnad av kriminalvårdsanstalten Rödjan. På fredagen visades första delen av utbyggnaden som är klar. Till 2026 kommer anstalterna i Mariestad ha totalt 600 platser för intagna.

– Det betyder jättemycket att få nya lokaler, konstaterar Åsa Bergström, kriminalvårdsinspektör som blir ansvarig för verksamheten i den nya byggnaden där snart 56 intagna flyttar in.

De nya anstaltsbyggnaderna byggs runtom Rödjans äldre byggnader som ligger lantligt alldeles utanför Mariestads centrum. Totalt blir det fyra nya hus.

Följ med in i den nya anstaltsbyggnaden i klippet ovan.

Samtidigt ska en ny sluten anstalt med 150 platser byggas intill. Den blir inhägnad med stängsel och väntas få säkerhetsklass 2.

– Bygget av den slutna anstalten kommer att påbörjas snart och beräknas bli klart i mitten av 2026, säger Mohamad Mehanna, kriminalvårdschef i Mariestad.

Dömda för våld i nära relationer

Det är samma nivå som anstalten Johannesberg som finns inne i Mariestad. På Johannesberg har det suttit personer dömda för våld i nära relationer, men halva den anstalten kommer framöver att användas som avlastning för häkten.

2026 kommer det totalt finnas 600 platser i Mariestad, som därmed blir ett av kriminalvårdens större verksamhetsområden i Sverige.

Förra året var 170 personer anställda inom Kriminalvården i Mariestad. Till 2026 kommer antalet anställda ha ökat med 70 per år vilket innebär att det kommer att vara ungefär 450 anställda då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.