SVT återvände till K3 för att ställa frågor om utredningarna. Se i klippet ovan hur det gick.
Befäl har bland annat utsatt rekryter för öknamn, kollektiva bestraffningar, straffrundor och bristande säkerhet vid skarpskjutning. Men också kränkande kommentarer, brister i bemötande och för tung fysisk belastning vid övningar utan närvaro av befäl.
Totalt har Försvarsmakten pratat med 43 av 239 rekryter från föregående år. Enligt dessa har utbildningen och flertalet befäl varit bra, men utredningarna bekräftar alltså flera brister och felaktigt agerande från olika befäl.
”Oacceptabelt att bli felaktigt behandlad”
Regementeschefen Ola Barvér vill inte ställa upp på en intervju. Han vidhåller att det handlar om enskilda händelser och att det inte finns ett strukturellt problem på K3. I ett mejl skriver han:
”Det är oacceptabla beteenden som kommit fram i utredningarna och de hör inte hemma hos oss. Det är bra att de flesta av dessa sedan tidigare är hanterade i verksamheten och vi ska jobba för att bli än bättre på att säkerställa att de inte inträffar överhuvudtaget.”
De rekryter som Försvarsmaktens utredare har pratat med har inte berättat om våld. I SVT Nyheter Västs granskningar vittnade flera rekryter om våld men flera av dessa har inte blivit kontaktade av Försvarsmakten.
Befäl ska utbildas mer
Regementet i Karlsborg har nu satt in en åtgärdsplan. Bland annat ska man utveckla befälens utbildning inför inryckning, men också utbildningen för rekryternas skyddsombud.
På hela förbandet införs samtal kring värdegrund och uppförandekod. För befälen införs även mentorering.
”Vår utbildning ska vara krävande, men naturligtvis också schysst, allt annat vore oansvarigt.” skriver regementeschefen Ola Barvér i sitt mejl.
I ett fall har K3 valt att gå längre. Det gäller en officer som riskerar att få sparken efter att han ska ha begått flera felaktigheter samt brustit i både riskhantering och i sitt bemötande av rekryter.