Räkmacka med västkusträkor är okej – om räkorna är certifierade. Foto: TT

Fortsatt okej att äta västkusträka – men bara om de är certifierade

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt grönt ljus för att äta västkusträkor, enligt Världsnaturfondens fiskguide. Men det kräver att räkorna är MSC- eller Krav-certifierade.

Världsnaturfonden gör årligen en revision för att utvärdera beståndet av olika arter, däribland västkusträkan.

Grönt ljus för certifierade räkor

2013 och 2014 var västkusträkan helt rödlistad, men från och med 2015 har den fått grönt ljus. Men då krävs att de räkorna man köper är MSC- eller Krav-certifierade. Skillnaden är att fiskare med certifikat åtagit sig att fiska på ett sätt som forskarna bedömer som mer hållbart. Då gäller det till exempel att man inte fiskar upp småräkorna, utan inriktar sig på stora räkor.

Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor hos Världsnaturfonden, berättar om varför man bara bör köpa kravmärkta räkor. Foto: TT/SVT

– Det är för att ge räkorna en chans att växa upp. Räkorna är generellt snabba på att reproducera sig, men beståndet kan ändå svänga upp och ner på grund av bland annat fisket, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor hos Världsnaturfonden.

Råden efterlevs inte alltid

Enligt Inger Näslund är det svårt att förutse hur beståndet kommer att förändras. Än svårare blir det eftersom råden som forskarna ger inte alltid efterlevs.

– Vi ser att när de vetenskapliga råden är givna så fattar man ändå politiska beslut som tillåter högre fiskekvoter än rekommenderat. När beståndet svänger som det gör anser vi att man bör tillämpa försiktighetsprincipen, säger Inger Näslund.

Hur ska man tänka som konsument?

– Både när det gäller räkor och andra arter så ska man fråga sig om det finns en sårbarhet hos arten, och om fisket är hållbart. Ett tips är att handla räkor som är MSC- eller Krav-certifierade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.