• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: SVT

Döms för tjänstefel efter fosterhemsplacering

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga åtalade i det uppmärksammade fallet med de omhändertagna fosterbarnen i Mark fälls av Borås tingsrätt. I den dom som meddelades idag döms två tjänstemän och en politiker till dagsböter för tjänstefel.

Totalt åtalades tre tjänstemän och inklusive politikern men en av tjänstemännen skrevs ur målet under rättegången.

Tjänstefelet de döms för består i att de inte tillsatte någon utredning när misstankarna om att barnen for illa dök upp. Omplaceringen skulle inte heller ha gjorts så abrupt som den gjordes. Den dåvarande fosterfamiljen fick inget veta innan barnen flyttat till ett annat hem.

Fosterbarnen i mark

En av tjänstemännen, handläggare på socialtjänsten, döms dessutom för ytterligare ett fall av tjänstefel. Ett halvår före omplaceringen anmälde flickans förskola att de misstänkte att hon for illa. Handläggaren fick utredningen på sitt bord, men lade ner den utan att berätta det för barnens föräldrar. I stället sade hon att utredningen fortsatte.

”Allvarligt”

– Agerandet från tjänstemännen och den här politikern är allvarligt. Det handlar ju om barn som ska stå under vård från kommunen. Dessa barn har i vart fall riskerat att fara illa, sa Håkan Johansson kammaråklagare till SVT Västnytt när rättegången inleddes i maj.

Tingsrätten skriver i sin dom att de bedömer tyngden i straffet med de påfrestningar som de dömda redan utstått i åtanke. En av tjänstemännen har dessutom slutat på arbetsplatsen och den andra arbetar inte längre alls.

De dömda personerna behöver inte stå för alla rättegångskostnader på grund av deras privata ekonomiska förhållanden.

Tjänstemännen och politikern ska betala mellan 7 500 och 15 000 kronor var i dagsböter. Rättegångskostnaderna de får stå för är på drygt 40 000 kronor var.

Utdragen process

Marks kommun har tidigare fått kritik av Socialstyrelsen i det här fallet. Missförhållandena ledde till att chefer sparkades och politiker avgick.

Barnen omhändertogs av socialtjänsten när de var små och fick komma till en fosterfamilj. När de var fyra respektive fem år gamla omplacerades de akut eftersom socialutskottet misstänkte att barnen for illa.

Socialstyrelsen kritiserade omplaceringen, men barnens biologiska mamma överklagade till förvaltningsrätten – som gav henne rätt. Kammarrätten strök under detta och barnen lever nu, över fyra år senare, i en ny fosterfamilj.

Fallet fick stor uppmärksamhet och bland annat Uppdrag granskning sände ett program om det 2010.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterbarnen i mark

Mer i ämnet