Ukrainska sjukvårdare håller i en orm, bredvid en djurskötare, på Universeum i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sjukvårdarna från krigets Ukraina får möta djuren på Universeum, i klippet. Foto: SVT

Från fronten i krigets Ukraina – se hur unga män får slappna av bland ormar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

De kommer direkt från frontlinjen i Ukraina – i tio dagar får 93 militärsjukvårdare en chans att återhämta sig i Göteborg. Bland annat får de möta djur och hålla i ormar på Universeum.

– Jag vill bara kunna sova, säger Oleksandr Fomin, en av deltagarna i projektet.

När den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes år 2022 anmälde sig Oleksandr Fomin, nu 29 år, direkt som frivillig till sjukvårdsbataljonen.

Oleksandr Romaniuk, 19 år, anmälde sig som frivillig ett år senare.

Kriget i Ukraina

– Jag ville försvara mitt land. Men främst vill jag skydda min mamma och lillasyster, så att de ska slippa se de fasor som jag får se, berättar han.

Tidigare e-sportspelare

Innan kriget var Oleksandr Romaniuk universitetsstudent och e-sportspelare.

– Jag spenderade tre år med att sitta framför min dator, säger han och skrattar, som om tanken på att spela datorspel i nuläget verkar absurd.

I Göteborg ska de under tio dagar få psykologhjälp, vila och återhämtning.

– Jag har så många vänner som har dödats. Jag tänker på dem nästan varje dag, att det kanske hade varit bättre om det hade varit jag, berättar Oleksandr Fomin.

Hör sjukvårdarna berätta om sina upplevelser av kriget i klippet ovan.

Repower

Repower är en idell organisation som arbetar med att erbjuda militär sjukvårdspersonal i Ukraina hjälp och behandling. Syftet är att motverka framtida psykologiska problem, ge sjukvårdarna tid för återhämtning och motivation att fortsätta med sitt arbete.

Det är åttonde gången organisationen är i Sverige, men första gången på västkusten.

Repower arrangerar resor till bland annat Sverige, Danmark och Spanien. Hittills har 755 sjukvårdare fått hjälp via organisationen.

Under resorna erbjuds utöver psykologhjälp även utflykter och studiebesök på sjukhus, där sjukvårdarna delar med sig av hur de arbetar vid fronten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet