På en vindsvåning med snedtak och utsikt över Viskan i Borås huserar sedan i våras en akademi för frisörelever och lärlingar. Akademin är en del av Liza Hermanssons frisörsalong, och där lägger personalen extra mycket tid och kraft på att lära upp framtidens frisörer.
Idén föddes när klasskamrater i Lizas dotters frisörklass tvingades göra sina praktiker i smink- och klädaffärer. Det fanns inte tillräckligt många salonger som ville ta emot dem.
– Jag har alltid brunnit för att ta hand om lärlingar och elever och se deras utveckling. Vi kände att det fanns ett behov att få fler lärlingar på salonger. Det har blivit tuffare för dem att hitta platser idag, säger Liza Hermansson.
”Plockar folk från gatan”
Samtidigt är branschen i stort behov av fler frisörer. Enligt Frisörföretagarna har 26 procent av landets aktiva frisörer fyllt 65 år 2030. 45 procent av frisörerna som är arbetsgivarföretag säger att de behöver anställa nu eller inom ett år.
– Många salonger hinner inte eller har inte råd att ta emot elever. Det är en dålig spiral, säger Staffan Westman, vd för Frisörföretagarna.
Han beskriver att kunskapen och ambitionen hos dagens frisörelever ofta är för låg.
– En del vet inte ens hur man schamponerar, säger Staffan Westman.
En orsak tror Staffan är att antagningspoängen för frisörprogrammet på gymnasiet har sjunkit.
– I dag plockar man i princip folk från gatan för att fylla platserna.
Vill gå tidigare
SVT har pratat med flera salonger i Borås som beskriver hur elever idag har svårt att ”kavla upp ärmarna”, gärna vill gå tidigare och har en romantiserad bild av vad yrket innebär.
Saga Svensson läser lärlingsprogrammet frisör på Marks gymnasieskola. Hon har insett att yrket innehåller långa arbetsdagar och många hushållssysslor – damma av produkter, dammsuga och tvätta handdukar. Men det är inget som avskräcker.
– Det är inte det roligaste, men jag förstår att man måste göra det. Jag tror att det är viktigt att salongerna ger mycket information om vad som förväntas av en, säger hon.
Och salongsägaren Liza Hermansson gör sitt bästa för att förändra inställningen hos sina adapter.
– Vi curlar bort våra barn och ungdomar i dag. När jag hade praktik på olika företag kunde man inte komma en kvart för sent. I dag är det lättare att säga att ”jag försov mig”.