Synpunkterna på Frölundas och Västra Götalandregionens överenskommelse där ambulanspersonal får biljetter istället för lön fortsätter. När SVT Nyheter Väst träffar Frölundas ordförande Mats Grauers under tisdagen erkänner han att han inte haft koll på avtalet eftersom det slöts innan han tog över som ordförande över hockeyklubben. Det skedde 2011 – då drevs ambulansen i det privata företaget Falcks regi.
– Biljetter är skattepliktig inkomst, precis som kontant lön är. Får man biljetter som man sedan kan använda privat så är det en skattepliktig inkomst, säger Skatteverkets rättslige expert Yngve Gripple till SVT Nyheter Väst.
Vem är det i det här fallet som borde ha redovisat uppgifterma?
– Jag har bara läst artiklarna som ni skrivit, men det verkar som att det är Frölunda som borde ha redovisat de här förmånerna. Det är ju deras biljetter som delats ut, resonerar Yngve Gripple.
Frölunda har efter SVT Nyheter Västs granskning bokat in ett möte på onsdagen med Regionens ambulansverksamhet i Göteborg. När vi påpekar att även Skatteverket ifrågasätter ”Hockeyambulansen” erkänner ordföranden att de inte redovisat biljettutdelningen så länge han hållit i klubban.
– Det är ytterligare ett skäl att se över vårt ambulansavtal. Vårt uppsåt har inte varit att göra detta på ett ickekorrekt sätt. Visar det sig att det här inte fungerar då måste vi ändra på det, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till SVT Nyheter Väst.
Ska vi tolka det som att ni heller inte har redovisat några arbetsgivaravgifter sett till biljetterna som ni gett de här personerna?
– Det måste man nog utgå från att vi inte har gjort eftersom svaret på den andra frågan var att vi inte har redovisat att vi lämnat ut biljetter, medger Grauers.
Men eftersom Skatteverket inte utrett vem som i slutändan borde ha redovisat denna förmån ställer vi även frågan till ambulanssjukvårdens verksamhetschef Anna-Karin Juwél-Egeland. Hon vill inte träffa SVT Nyheter Väst för en intervju utan svarar genom presstjänsten via mejl.
– Det är respektive medarbetare som valt att arbeta för Frölunda HC som ansvarar för att denna godkända bisyssla redovisas enligt alla regler och lagar. Så det är inte något som vi som sjukhus redovisar, säger Anna-Karin Juwél-Egeland.
Vi har fått tag i detaljerade scheman där det framgår vilka personer som bemannat hockeyambulansen och hur många biljetter varje person fått ut. Enligt det har exempelvis en ur personalen hämtat ut 18 biljetter – utan att det redovisats skatt – nu riskerar hen att Skatteverket driver in den. SVT ifrågasätter om det verkligen är ett schysst bemötande gentemot de personer som ställt upp på sin fritid med att bemanna hockeyambulansen.
– Nej, det är klart att vårt uppsåt inte var att de här personerna på något sätt skulle få en negativ effekt av att de ställer upp som ideella för oss. Vi har självklart inte sett detta som en lön, säger Mats Grauers avslutningsvis till SVT Nyheter Väst.