På Möllevångstorget i Malmö sköts raketer rakt mot folkmassorna. Foto: TT

Fyrverkeribranschen i krismöte efter raketkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Livsfarliga nyårsraketer sköts mot människor, bussar och räddningspersonal.

Nu ska fyrverkeribranschen ta fram en handlingsplan för att motverka våldet.

Få har missat de kaotiska bilderna från Möllevångstorget i Malmö där några personer sköt nyårsraketer mot folkmassorna. Under och efter nyårsafton har det kommit flera rapporter om liknande incidenter runtom i landet. Bland annat har bussar och räddningspersonal beskjutits med fyrverkerier.

Det hela har nu tvingat fyrverkeribranschen till ett krismöte.

– I grund och botten så är det här kriminella beteendet en polisfråga. Men vi i branschen måste också göra något, och nu ska vi ta fram en handlingsplan för hur vi själva kan bidra till att motverka sådana här saker, säger Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund till SVT Nyheter Väst.

”Extremt det här året”

Fyrverkeribranschen träffas redan på torsdagsförmiddagen i en fyrverkerifabrik norr om Kungsbacka, och det är en hel del förslag som kommer att diskuteras.

– En del debattörer har ju varit inne på en förbudslinje. Det tror vi själva inte alls på. Men det finns många andra saker att göra. Vi kan exempelvis titta över produktutbudet och se om det finns vissa produkter som missbrukas oftare än andra. Då får man fundera på om man ska ha kvar de produkterna. Sedan kan man också fundera över om det ska finnas andra regler eller lagar för hur och när fyrverkerier får användas, säger Erik Nilsson.

Men är det här med att missbruka fyrverkerier verkligen ett nytt problem?

– Vi upplever att det varit extremt det här året. Det har varit mer än vanligt. Det har skett tidigare, inte minst i Malmö, men nu verkar den här allvarliga typen av missbruk ha spridit sig på ett sätt som gör att vi behöver fundera på konsekvenserna.

”Blossat upp på nytt”

Martin Hildeberg är fyrverkerihandlare från Göteborg, men säljer framförallt fyrverkerier till större event. Även han delar bilden av att det blivit värre den senaste tiden.

– Om man backar 15-20 år så var det ett våldsamt smällande innan det så kallade ”smällarförbudet” kom. Sedan dess har det varit väldigt lugnt enligt mig, åtminstone i Göteborgstrakten där jag har varit. Men nu har det blossat upp igen på ett nytt sätt, säger han, och tillägger:

– Man blir ju mörkrädd av att se hur folk beter sig, och det är ett under att det inte blivit ännu mer skador och bränder. Det här påverkar branschen, även mig som bara jobbar med eventfyrverkerier. Ju mer snack det är om sådana här negativa händelser, desto färre vill köpa fyrverkerier.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), har tidigare meddelat att han inte anser att någon ny lagstiftning behövs för att stävja missbruket av fyrverkerier. Men Martin Hildeberg tror ändå att lagstiftningen är en av de delar som bör ses över.

– Det som mest reglerar bruket av fyrverkerier är ordningslagen när det gäller tid och plats. När folk bryter mot den lagen så vore det kanske bra med markeringar att man ser allvarligt på missbruk. Kanske behövs det också tuffare straffskalor för de som langar fyrverkerier till minderåriga, säger han.

Vid lunchtid på torsdagen kunde SVT Nyheter avslöja att fyrverkeribranschen vill se ett stopp av fyrverkeriförsäljning till privatpersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.