• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Privat/Skärmdump

Gais förnekar spekulationer om matchfixning efter 7-1

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den allsvenska matchen IFK Göteborg-AIK på torsdagen ställdes in efter matchfixningsförsök startades spekulationer på sociala medier om Varbergs Bois storseger mot Gais dagen före.

– Alla kan inte dras med i smutsen, säger Varbergs tränare Jörgen Wålemark till SVT.

I onsdags imponerades stora delar av fotbollssverige av Varbergs storseger i superettan med 7-1 mot Gais. Före matchen hade Gais släppt in fem mål på sju omgångar och efter torsdagens nyhet om att IFK Göteborg-AIK ställts in på grund av matchfixningsförsök startade spekulationer på sociala medier.

LÄS MER: Göteborg-AIK ställs in efter matchfixningsförsök

LÄS MER: IFK-toppen: ”Fler spelare har kontaktats”

På mikrobloggen Twitter (se skärmdump) skriver en användare ”dags att granska Varberg-Gais, 7-1 igår. Spanade in lite målklipp och det ser mycket tveksamt ut vid några av dessa”. En annan skriver ”kanske orättvist men man börjar direkt tänka på Varberg-Gais? 7-1”.

”Vi var oacceptabelt genomusla”

Även inom Gais har frågan om det förekommit matchfixning, varit uppe på bordet.

– Gais har så klart reflekterat över risken i och med förlusten med hela 7-1. Men vi har inga misstankar internt i nuläget på något som pekar på matchfixing i vår match, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

Så vad berodde då det katastrofala resultatet på? Erik Bergkvist har sin analys klar för sig.

– Vi kan konstatera att vi var oacceptabelt genomusla, både lag och ledning kollapsade totalt.

Fotbollsförbundet: Vi har noterat resultatet

Svenska Fotbollsförbundet vill inte säga huruvida man utreder misstänkt matchfixning i samband med matchen.

– Vi har noterat resultatet, absolut. Och det är ett ovanligt resultat på den nivån. Men mer än så kan jag inte säga om det, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollsförbundet.

Om det skulle visa sig att fotbollsförbundet misstänker matchfixning så kan det leda till diciplinpåföljder mot spelare och ledare, och till polisanmälan. Men tills dess är det vanligtvis locket på i alla utredningar.

– Skulle vi säga för mycket så skulle det dels kunna förstöra eventuella polisutredningar. Sedan är det såklart viktigt för oss aldrig peka ut våra klubbar eller enskilda spelare innan vi har på fötterna, säger Hübinette.

Tar upp matchfixning en gång i månaden

Även i Varberg har man diskuterat riskerna med matchfixning. Jörgen Wålemark berättar att truppen är noggranna med att en gång i månaden ta upp ämnet matchfixning och då ha en öppen dialog. Dessutom har de redan tidigare haft utbildningar med Svenska fotbollförbundet om hur man ska agera.

– Vi måste ha vaksamhet på att kriminella kan försöka ta sig in i fotbollen. Det finns många bettingbolag runt omkring och pengar att tjäna, säger Jörgen Wålemark och fortsätter:

– Vi tar ansvar för våra spelare och det är det viktigaste för vår del. Noggrannhet och vaksamhet är det som gäller. Det som hänt (misstankarna om matchfixning inför IFK Göteborg-AIK, reds.anm) är hemskt och det är något vi måste få bort helt från fotbollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.