Akram Zamani, universitetslektor vid Högskolan i Borås, hoppas att gammalt bröd kan bli till kläder istället för att slängas i papperskorgen. Foto: TT/Suss Wilén/pressbild

Gammalt bröd kan bli nya kläder

Uppdaterad
Publicerad

Varje minut åker motsvarande 350 brödlimpor i papperskorgen i Sverige. Men kanske kan det gamla brödet bli kläder istället? Det vill forskare vid Högskolan i Borås ta reda på.

När forskare vid Högskolan i Borås undersökte avfallet från matvarubutiker blev de förvånade över resultatet.

Studien kom fram till att över 80 000 ton bröd slängs varje år i Sverige. Det motsvarar 350 limpor i minuten.

– Bröd är ganska lätt jämfört med kött, grönsaker och frukt. Om 30 procent av allt avfall från butikerna då är bröd så är det extremt stora volymer, säger Kim Bolton, professor i kemi vid Högskolan i Borås.

Samarbetar för att minska svinnet

Förutom en stor ekonomisk förlust innebär det också ett stort klimatavtryck att slänga brödet och studien har nu lett till en rad andra forskningsprojekt och samarbete med flera stora aktörer inom livsmedelsindustrin för att hitta nya användningsområden för det gamla brödet.

Bland annat undersöker forskarna om det kan bli biogas, etanol eller djurfoder.

Gammalt bröd kan bli kläder

Men kanske kan det också bli kläder? Det hoppas åtminstone Akram Zamani, universitetslektor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås. I ett av försöken använder hon nu brödet för att se om det går att använda för att producera textilier.

– Det får väldigt positiv miljöeffekt eftersom vi tar hand om det som annars skulle bli avfall, säger hon.

Projektet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova och förutom forskare vid Högskolan i Borås deltar även KTH, RISE och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tråd gjord av svampfibrer odlat på återvunnet bröd. Foto: Suss Wilén/pressbild

Försöket går ut på att odla svamp på gammalt bröd. Svamparnas fibrer kan sen användas för att spinna ett garn och för att ta fram textil. Förhoppningen är att det sen ska kunna användas till kläder, medicinska produkter och möbeltextilier.

När man har lyckats odla svampen kan det som bli över gå vidare till annan användning, till exempel som djurfoder.

Viktigt att hitta en lösning

Just nu jobbar forskarna på att förbättra garnets egenskaper. Om något år ska försöket skalas upp, men eftersom det är ett nytt forskningsområde tror Akram Zamani att det kan dröja ett par år innan produkten är färdig för marknaden.

– Jag tror själv att det kan ha stor användning som medicinsk applikation. För det material som vi får fram har bra antimikrobiella egenskaper, säger hon.

Även livsmedelsbranschen har fått upp ögonen för de olika projekten som vad gammalt bröd kan användas till. Forskare från Borås har suttit i möte med flera stora livsmedelsaktörer. Och oavsett om brödet sen blir till nya kläder eller biogasbränsle så är det en viktig fråga att hitta en lösning på, enligt Kim Bolton.

– Vi är alla överens om att vi måste göra nåt åt det. Nu är nästa steg att hitta en lösning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.