Sommar och sol gör många glada, men sommarvärmen börjar också få andra konsekvenser. Det handlar om brist på livsmedel, om jordbruk som förstörs och även om låga grundvattennivåer.
Lars-Ove Lång är hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökningar, SGU, och han menar att det behövs mer regn än det som kom under gårdagens åskskur.
– Det är sådant underskott i översta delen av marken att det behövs rejäla regn, säger han.
Påverkats mest
Störst påverkan har den långvariga sommarvärmen haft på småmagasinen som finns runt om i landet. Magasin är områden i marken som lagrar vatten i grusåsar och sedimentär berggrund.
– Det är ovanliga låga grundvattennivåer i småmagasinen. I småmagasin har man bara en begränsad lagring av grundvatten, säger Lars-Ove Lång.
Lägsta på 20 år
Grundvattennivåerna i de små magasinen är i många fall långt under de normala nivåerna för årstiden i Sverige och värst är det i Götaland. Här märks rekordlåga nivåer på flera platser. I Lerum kommun finns flera magasin som har låga nivåer och Lars-Ove Lång lyfter fram ett småmagasin vid Hallabron utanför Floda som exempel.
Magasinet här har ett läge, en terräng och jordart som är väldigt vanlig och det finns många liknande magasin runt om i landet. Grundvattennivåerna i magasinet är de lägsta på över 20 år.
– I snart 50 år har man mätt nivåerna i Lerum. Nu är de nere på bland de lägsta nivåerna som har mätts, säger Lars-Ove Lång.
Vad är det som behövs nu?
– Det är ju en period som man inte vill ha på sommaren när det gäller sommarväder – regn under en längre period. Det behövs en kontinuitet i nederbörden för att fylla på eftersom det är ett sådant underskott.