Klockan 10 på torsdagsförmiddagen lämnade Göteborgs Stad in en sammanställning till länsstyrelsen över vilka lokaler som lokalförvaltningen har tillgängliga. Flera andra kommuner har också redan lämnat in initiala listor. Kompletteringar kan komma efterhand.
– Det är fortfarande i sin linda alltsammans, säger Per Johansson i staben på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Migrationsverket skickade ut sin begäran till samtliga länsstyrelser i landet under onsdagen.
– Och vi förmedlade denna fråga till kommunerna sent i går eftermiddag. Tidshorisonten är väldigt kort. Det är ett pågående arbete. Vi ska så snart som möjligt leverera svar till Migrationsverket centralt. Länsstyrelsen i Stockholm samordnar detta, säger Per Johansson.
Gissningar
I det här skedet rör det sig alltså om platser som kommunerna kan ordna fram med kort varsel. Men hur många flyktingar som kommit eller beräknas komma till Västsverige finns det bara gissningar kring.
– Det är jättesvårt att få en riktig överblick, säger Pia Falk på länsstyrelsen, och fortsätter:
– I och med att ukrainare kan resa in viseringsfritt i Sverige och det inte görs några gränskontroller, vet vi inte hur många det rör. Många har säkert kunnat åka direkt till släktingar och ordna sitt eget boende.
Ändras snabbt
Totalt är drygt två miljoner ukrainare på flykt undan kriget.
Enligt Migrationsverket har majoriteten av dem som sökt sig till Sverige kommit till den södra delen av landet samt till Stockholmsområdet. Hittills är det bara en mindre andel som kommit till Västsverige. Men det kan förstås ändra sig snabbt.
– Det är svårt att veta. Det händer väldigt mycket på kort tid här så det är svårt att överblicka, säger Pia Falk.
Under torsdagseftermiddagen var det bara några få kommuner som ännu inte hade svarat. Då såg sammanräkningen ut så här: 2 782 boendeplatser kan ordnas direkt i Västra Götaland och totalt 4 087 platser i ett senare skede (allt från två dagar till tre veckor). Till detta tillkommer idrottshallar, som nu inte ingår i siffrorna.