Göteborgs stadsbibliotek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturnämndens ordförande Pär Johansson (S) berättar i klippet om beslutet att nästan helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek. Foto: SVT

Göteborgs bibliotek bantar utbudet av böcker

Uppdaterad
Publicerad

Kultursektorn i Göteborg ska spara 28 miljoner kronor och nu har kulturnämnden beslutat att kraftigt minska inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek.

– Vi har kommit till den punkten då vi inte kan spara in på övriga kostnader och måste rädda årets budget, säger Pär Johansson (S), ordförande kulturnämnden Göteborg.

Beslutet om besparingarna fattades i kulturnämnden på onsdagen. Den styrande minoriteten – Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – ville minska kulturstöden med nio miljoner kronor och föreslog att 5,8 miljoner av totalt 23 miljoner skulle sparas i budgeten för medieinköp, vilket inbegriper biblioteksböcker.

– Vi jobbar proaktivt och preventivt för en hållbar samhällsstruktur, säger Jonna Ulin, avdelningschef på Göteborgs bilbliotek och kulturhus. Och nu måste vi analysera hur det här kommer att påverka oss och vi kommer att lämna en rapport om vårt resultat i april.

Oppositionen instämmer

På onsdagen klubbades utan några protester från oppositionspartierna. Däremot ifrågasatte en medlem i Folkbibliotekens vänner under kulturnämndens välbesökta sammanträde hur beslutet kunde vara förenligt med Unescos utnämning av Göteborgs till ”City of Literature”.

– Vi ska försöka samverka med olika aktörer för att lyfta Göteborg som litteraturstad och hoppas att den budget som finns kvar ändå räcker till för att upprätthålla infrastrukturen, sade nämndens ordförande Pär Johansson (S) under mötet på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.