Tidigare har enskilda stadsdelsnämnder kunnat bestämma huruvida deras förskolor ska erbjuda vegansk mat eller inte. Men från och med den 1 augusti i år ligger beslutet hos den centrala förskoleförvaltningen, som alltså valt att helt utesluta vegansk kost som ett alternativ.
– Det är av näringsmässiga skäl, så att vi kan garantera en näringsriktig kost, säger Hans Wettby.
Går inte det att garantera med vegansk mat?
– Det finns tydligen inga riktlinjer från Livsmedelsverket för barn upp till tre års ålder, och många av våra barn är yngre än så.
Finns ingen avrådan från Livsmedelsverket
Men när SVT pratar med Livsmedelsverket låter det annorlunda. Därifrån uppges det att det inte finns någon nationell rekommendation att man inte ska servera vegansk kost på förskolan. Istället menar de att det är upp till varje enskild kommun att göra ställningstaganden och skriva styrdokument.
– Det vi vet är att det inte finns något kosttillskott för att komplementera kosten via tablett på marknaden idag. Men däremot finns det berikade livsmedel på marknaden som man kan använda sig av, säger Ulrika Backlund, dietist och rådgivare för offentliga måltider på Livsmedelverket.
Exempel på berikade livsmedel är vegetabiliska drycker så som havre- och sojamjölk.
Hör förvaltningschefens egna ord om varför vegansk mat inte kommer att serveras i förskolan i klippet ovan.
Vad är egentligen vegansk kost?
Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
Om barn äter uteslutande vegansk mat är det viktigt att se till att barnet får tillräckligt med vitamin B12 och D-vitamin som tillskott eller genom berikade produkter. Andra näringsämnen som en kan behöva vara uppmärksam på är riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein.
Källa: Livsmedelsverket