Göteborgs stad stoppar utbetalningar till Römosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor i Göteborg får skolpengen stoppad, en av dem är den tidigare kritiserade Römosseskolan. Totalt handlar det om 13,8 miljoner.

Beslutet fattades på tisdagen av Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.

– Det är viktigt att göteborgarnas pengar inte hamnar i fel fickor, säger han.

Det är utbetalningar för maj och juni till tre skolor inom föreningen Framtidsskolan i Göteborg som skolpengen fryses. Sammanlagt handlar det om 13,8 miljoner kronor som tills vidare deponeras hos länsstyrensen.

En av skolorna som pengen stoppas för är den islamska friskolan Römosseskolan i Gårdsten, som vid flera tillfällen tidigare kritiserats av Skolinspektionen, bland annat för att de haft könsseparerad undervisning. De andra skolorna är Lilla Römosseskolan samt Römosseskolan Agnesberg.

Enligt Axel Darvik (L) råder det oklarheter kring vem som är huvudman för de tre skolorna, eftersom det är två styrelser som hävdar att de leder skolan.

Ägar- och ledningsförhållandena utreds även av Skolinspektionen. Det här är anledningen till att han på tisdagen fattade ett ordförandebeslut om att avvakta med att betala ut skolpengen.

Konton frysta

Axel Darvik (L) säger också att det framkommit att föreningens konto blivit fryst av banken, vilket enligt honom endast kan göras av Säkerhetspolisen och Finansinspektionen.

Nu är han rädd att pengarna ska hamna i fel händer – har därför tagit till kommunens skarpaste vapen om att stoppa utbetalningar.

– Det finns risker att de går till ändamål de inte är till för, säger han.

Att stänga en skola kan endast Skolinspektionen göra. När deras utredning blir klar är inte känt.

Göteborgs har nu en beredskapsplan för att flytta elever till andra skolor om utifall någon skola skulle hamnar på obestånd eller Skolinspektionen dra til lbaka tillståndet för skolorna.

SVT Nyheter Väst söker Römosseskolan för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.