Göteborgs universitet och Uppsala universitet och SLU står för ansökan. Foto: SVT

Göteborgs universitet vill starta centrum för djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs universitet har ansökt om 90 miljoner för att få starta ett nytt centrum för djurförsök, något P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Det handlar om försök på större djur, djur som är större än kaniner, säger Henrik Rönnberg professor vid SLU och projektledare för ansökan.

Man har ansökt tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet.

Projektet går under namnet Swecclim, och kommer bli ett övergripande projekt att samla tvärvetenskaplig forskning på sjukdomar som drabbar både människor och djur. 

– Det finns sjukdomar idag som vi inte har svaret på och därför behövs det ytterligare medicinsk forskning, säger Henrik Rönnberg professor vid SLU och projektledare bakom ansökan som kommit in till Vetenskapsrådet.

Vad är det för sjukdomar ni vill forska mer om?

– Det är de stora sjukdomarna som cancer och hjärtsjukdomar och neurologiska sjukdomar, säger Henrik Rönnberg.

Nu vill man alltså tillsammans med SLU och Uppsala universitet starta ett nytt centrum för djurförsök.

Man har tillsammans har ansökt om att få 90 miljoner kronor för det nya centrumet som ska fokusera för djurförsök på större djur.

– Det handlar om större djur, och då räknar vi med djur som är större än kaniner. I vissa fall räknas även kaniner in i den gruppen.

Fick motta hot för labradorförsök

I dag har djurförsöksenheten på Göteborgs universitet cirka 20 000 möss, 1 000 råttor och ett fåtal grisar och katter som används som försöksdjur.

Göteborgs universitet har tidigare utfört djurförsök mot labradorhundar, i forskning om tandimplantat. Då fick hundarna tänder utdragna med smärtlindring, och sedan avlivades samtliga hundar med hjälp av överdoser av sömnmedel.

Då fick Göteborgs universitet motta hot på grund av djurförsöken.

– Det har fått oss mer beslutsamma. Det som hänt visar att det är viktigt att vi fortsätter att vara öppna kring hur vi tar hand om djuren och hur forskningen bedrivs. Vi har sett att det är mycket okunskap kring detta, sa avdelningschef på djurförsöksenheten Göteborgs universitet, Marie Hornfelt tidigare till SVT Väst om de uppmärksammade djuförsöken.

Forskare: Bra att motståndet finns

Enligt undersökningar som Vetenskapsrådet har gjort är de flesta svenskar för djurförsök – förutom om det handlar om större djur. Henrik Rönnberg är det bra att engagemanget och motståndet mot djurförsök finns.

– Det är jättebra, det är ett tecken att det finns många som vill förbättra villkoren för djur som används för försök, och att det finns ett gediget intresse från samhället för hitta metoder för att hitta svar på de medicinska gåtor som vi har, säger Henrik Rönnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.