man i blå t-shirt och kvinna i svart klänning och glasögon vid bord med många dokument

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Märkligt att man inte vill ha mer kontakt”. Boyer Åkerberg och Lena Dalstam är några av villaägarna som vill behålla gatans gamla namn – se varför i klippet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Grannarna ger sig in i gatubråket i Töreboda: ”Ingen dialog med oss som bor här”

Publicerad

Namnändringen av Nolgårdsgatan möter också annat motstånd. Villaägarna på gatan blev överraskade över namnbytet och känner sig överkörda.

– Problemet är att kommunen inte hade någon dialog med oss som bor här, säger Lena Dalstam.

Nolgårdsgatan i Töreboda ska byta namn till Inga-Lisa Johanssons gata efter ortens stora företagsprofil.

Men de boende på gatan vill inte det. Framförallt reagerar de på att kommunen inte kontaktade dem innan namnbytet tillkännagavs.

– Jag tycker det är märkligt att kommunen inte velat ha mer kontakt med oss och ta vara på våra reaktioner, säger Lena Dalstam.

Vill ha kvar sitt gatunamn

De vill ha kvar det gamla namnet och tycker det vore bättre att Inga-Lisa hedras med en plats centralt. Eller att bara den delen av gatan som går utanför det företag hon drev byter namn.

– Det är lite extra tråkigt att de som bor på gatan inte tycker att det här är en lysande idé, säger Linn Brandström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Grannarna överklagade namnbytet till förvaltningsrätten, men rätten kom häromdagen med beskedet att överklagan avslås.

Enligt rätten finns det inget lagkrav på att kommunen ska låta berörda yttra sig när det gäller ett gatunamnsbyte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.