Norrmännen fortsätter handla i Sverige Foto: SVT

Gränshandeln blomstrar och slår nya rekord

Uppdaterad
Publicerad

Norrmännen verkar aldrig tröttna på att åka till Sverige för att handla. Förra året fortsatte gränshandeln uppåt, efter en mindre nedgång 2016, och nu sätts nya rekord.

– Vi ökade med 4,7 procent under 2017 och är mycket nöjda med det. Vår upplevelse är att prisskillnaderna mellan Sverige och Norge blir större och att det bidrar till fler besökare, säger Ståle Løvheim som är centerchef i Nordby shoppingcenter i Strömstad.

I Strömstad planerar man nu för en expansion för att kunna locka ännu fler kunder.

– Inom sju år hoppas vi att vi har byggt ut upp till 60.000 kvadrat för att kunna möta efterfrågan, säger Ståle Løvheim.

Strömstad

Stor uppgång under förra året

Nya siffror från norska SSB, Statistisk Sentralbyrå, visar att norrmännen spenderade 15,8 miljarder norska kronor på gränshandeln med Sverige från fjärde kvartalet 2016 till och med tredje kvartalet 2017. Vilket var en uppgång med över 23 procent jämfört med motsvarande tolvmånadersperiod skriver Dagens Industri.

Fjälltur och handelstur

Nordby shoppingcenter omsatte 4,276 miljarder kronor under 2017 – bästa året hittills för shoppingcentret.

– Det har gått till vår fördel. Många livsmedel är halva priset i Sverige jämfört med Norge. Till exempel kött och vi säljer mycket kyckling. Norrmän går på fjälltur, men numera åker man också på handelstur, säger Ståle Løvheim och menar att det är ett naturligt inslag för norrmännen att passera gränsen för att handla.

Den omtalade sockerskatten tror han dock inte kommer innebära några stora förändringar.

– Skillnaden på andra livsmedel är redan så stor att jag inte tror att man åker mer just för den här avgiften. Den kan vara ytterligare ett skäl, men inte hela anledningen.

Norska butiksägare irriterade

Men i Norge är det inte lika glada miner för den ökande gränshandeln.

Siffrorna får norska butiksägare att ilskna till och Harald Andersen som är direktör för Virke Handel, branschorganisationen för tjänstesektorn i Norge är upprörd och säger till DI att gränshandeln drabbar inte bara handeln utan också det norska lantbruket och mat- och dryckesindustrin starkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömstad

Mer i ämnet