Hör Elisabeth berätta mer om grön rehabilitering i klippet ovan
För drygt 20 år sedan fick Elisabeth G Wahlgren syn på en artikel som berättade om att Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp hade börjat med ett ”grön rehabilitering”-projekt. Då fick hon idén att själv börja med grön rehabilitering.
Hon märkte samtidigt hur viktigt det var för patienterna, och såg hur vårdpersonal som försökte att använda trädgårdsmiljöer saknade kunskap.
– Jag tänkte då att jag måste utbilda mig till trädgårdsmästare för att ha ett språk på båda sidorna, att vara sjuksköterska men samtidigt trädgårdsmästare, berättar hon.
Är du den första som är både utbildad sjuksköterska och trädgårdsmästare i Sverige?
– Det sägs det, så jag tror och hoppas det.
Att arbeta som ett team
Den gröna rehabiliteringen genomförs av ett team som arbetar med att ge deltagarna struktur, trygghet och tillit, vilket tidningen Vårdfokus tidigare berättat om.
– Arbetet delas mellan trädgårdsmästaren och sjuksköterskan som är jag, en sjukgymnast och en arbetsterapeut, säger Elisabeth G Wahlgren.
Trädgårdsmästaren arbetar med sinnesupplevelser via trädgårdsarbete. Arbetsterapeuten tar hand om det som funkar och inte funkar i deltagarnas vardag, och samtidigt hjälper de att hitta balansen mellan aktivitet och vila.
Sjukgymnasten jobbar med något som heter ”basal kroppskännedom” för att få kontakt med kroppen igen.
Att ha – och inte ha – samtal spelar en roll
Elisabeth G Wahlgren berättar att deltagarna ibland får gå in i ett tyst rum och bara vara. Det är en viktig stund för att landa och bara kunna känna att stressen minskar.
– Det finns mycket forskning som visar att det blir lättare att återgå till arbetet efter grön rehabilitering, man kommer framåt i arbetsplatsen betydligt snabbare och får chansen att koppla av, säger hon.