Grundskolenämnden i Göteborg kritiseras för hantering av Römosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Stadsrevisionen riktar hård kritik mot Grundskolenämnden, efter att de inte betalat ut elevpengen till Römossekolans ägare.

– Det är oerhört viktigt att nämnderna värnar rättssäkerheten i lägen som dessa, skriver Bengt Bivall, ordförande för stadsrevisionen, i ett pressmeddelande.

I klippet hör du skolkommunalrådet Axel Darvik (L) om den hårda kritiken

Bedömningen är att grundskolenämnden inte följt skollagen och att hanteringen inte varit ändamålsenlig.

Under sex månader fick inte föreningen tillgång till den beslutade elevpengen, bland annat med motiveringen att föreningen saknade ett bankgironummer, vilket måste finnas enligt stadens riktlinjer.

I stället ansökte nämnden om att få deponera pengarna hos länsstyrelsen. De första ansökningarna beviljades, men vid prövning i högre instanser har samtliga beslut gått emot nämnden. Senare avslog också länsstyrelsen nämndens ansökningar då det saknades laglig grund för dem.

– Nämnden har överklagat alla beslut och domar som gjort gällande att elevpengen skulle betalas ut till föreningen. Nämnden ska följa lagstiftningen och har ingen given rätt att pröva enskilda rättsreglers innebörd via domstolarna, skriver Bengt Bivall.

”Finns risk för att föreningen inte behandlats objektivt och lika”

Stadsrevisionens bedömning är att nämndens agerande har lett till ekonomisk skada för föreningen. Det har också sannolikt skadat den skolverksamhet som föreningen bedriver, alltså ytterst elevernas rätt till en likvärdig utbildning oavsett huvudman.

– Likaså finns risk för att föreningen inte behandlats objektivt och lika. Detta är allvarligt ur ett rättsligt perspektiv, skriver Bengt i ett pressmeddelande.

Darvik: ”Håller inte med”

Ansvarigt kommunaråd, liberalernas Axel Darvik, slår dock ifrån sig kritiken.

– Jag håller inte med om kritiken. För mig handlar det om sunt förnuft och vett och sans i att hantera skattebetalarnas pengar, säger han.

Nämnden får nu en anmärkning av stadsrevisionen. Två av revisorsgruppens 22 ledamöter ville nöja sig med mildare kritik, i form av erinran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.