Ilska mot gruvbolagets guldjakt i Dalsland: ”Förstör naturen”

Publicerad

Flera markägare vill absolut inte se några provborrningar. Kommunerna har sagt nej. Trots det har företaget Viad Royalties fått tillstånd att provborra efter bland annat guld, silver och nickel i Bengsfors och Dals-Ed.

– Vi ska försöka berätta om fördelarna med att provborra, säger företaget.

Hör markägarna om hur de resonerar om provborrningarna – i klippet

Det var i slutet av förra året som Viad Royalties ansökte om att få provborra i och runt Askejö, ett område som nästan är 5000 hektar stort, nordväst om Bengtsfors. Efter tre månader gav Bergstaten tummen upp – företaget får tillstånd att provborra.

Men beslutet har inte landat i god jord hos de markägare som finns i området. Flera har redan överklagat beslutet och fler är på väg att skickas in.

– Det finns ingen som är positiv till det här, säger en av markägarna Göte Nilsson.

Fynd på 70-talet

Enligt företaget Viad Royalities så är det provborrningar som genomfördes på 1970-talet som gjort att man fått upp ögonen för området. Då ska betydande betydande halter av bland annat platina och palladium.

Företaget menar också att området geologiskt sett vara jämförbar med Romsås-fyndigheten, som ligger i Norge.

– Det handlar också om nickel som används i batteritillverkling, så det är en del i den gröna omställningar att hitta mineraler lokalt, säger Johannes Holzäpfel.

Kommuner säger nej

Men det är inte bara markägare som ställer sig på tvären, även kommunerna Bengtsfors och Dals-ed vill inte se några borrningar. Något som förvånar Viad Roaylities.

– Det är konstigt att kommuner inte är positiv till något som kan ge jobb i framtiden.

Spelar markägarnas inställning någon roll?

– Ja, det går inte att ha en verksamhet som ingen vill ha. Men det saknas kunskap om vad vi vill göra, därför planerar jag att åka att träffa politikerna under året, säger Holzäpfel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.