Enligt åtalet har männen i samband med försäljning av klockor och smycken om sammanlagt ca 5,6 miljoner kronor uppsåtligen medverkat till den misstänkta penningtvätten genom att inte göra de kontroller som ska göras.
– Det är ju allvarligt för att vi ser att det finns en risk att det är pengar från brottslig verksamhet som man har betalat med. Man gör ett risktagande när man tar emot pengar utan att man vet var de kommer ifrån, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Grova brottslingar bland kunderna
Åtalet gäller framförallt exklusiva klockor och bland personerna som handlat vid affärerna som åtalet gäller finns grova brottslingar.
En 25-årig man som senare dömdes till nio års fängelse för grov narkotikasmuggling köpte till exempel en Rolex-klocka för 99 000 kronor i butiken. Andra kunder har de senaste åren dömts för bland annat grova stölder, grovt penningtvättsbrott och grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren är det extra viktigt för handlare med dyra klockor att vara noggranna.
– Just exklusiva klockor är något de kriminella är intresserade av att ha och bära, men också som en investering och för att tvätta bort kopplingen till den ursprungliga brottsligheten, säger Gustav Nyström, kammaråklagare.
Båda nekar till brott
De misstänkta männen nekar till brott.
– Han förnekar brott, åklagarens uppfattning är felaktig, säger Ulrik Smedberg, försvarsadvokat till den ene mannen.
Åklagaren yrkar även på att guldhandeln ska betala en företagsbot på två miljoner kronor och att de åtalade ska få näringsförbud.