• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Guldring från järnåldern funnen i Tanum

Uppdaterad
Publicerad

En 1 500 år gammal så kallad guldten, en spiralformad ring där man knipsar av en bit för att betala med i stället för mynt, har hittats i Tanum. Den kan nu hamna på Bohusläns museum.

– Den här är väldigt stor, nästan fyra varv guld, berättar Ingela Lundin, föremålsantikvarie vid Bohusläns museum där ringen nu förvaras.

SVT Nyheter Väst får se ringen i biblioteket på Bohusläns museum där personal packar upp den med handskbeklädda händer. Rutinen här är att man är två anställda till när man hanterar den här typen av föremål.

Starta klippet för att se ringen.

Arkeologerna räknar med att ringen är från folkvandringstiden, ca 500 år efter Kristus, och att den har använts som betalmedel.

– Man knipsade helt enkelt av en bit. Den är väldigt stor, så den har nog tillhört en person som hade det gott ställt, säger Ingela Lundin.

Var själva guldet som ringen är gjord av kommer ifrån kan man inte säga säkert, men teorin är att det kom från Romarriket.

Tidigare fynd i området

Ringen kom till hit efter att länsstyrelsen undersökt platsen i Svenneby socken där en privatperson hittade ringen. Inga fler fynd gjordes, men i området kring Svenneby och Kville socken i Tanums kommun har det gjorts guldfynd tidigare. Totalt cirka 50 stycken i Bohuslän genom åren.

– Det är rika områden och mycket guldfynd som kommer just från detta område. Förmodligen storhövdingar som kan ha haft kontakter med Europa, säger Ingela Lundin.

Många av fynden gjordes i slutet av 1800-talet.

– Det var när man odlade, grävde i marken så hittades mycket. Det kan ha varit från förstörda gravar eller enstaka boplatser, men en så här tydligt gömd ten vet jag inte att vi har haft någon gång.

Ringen finns nu i förvar i Bohusläns museums magasin tills dess att Riksantikvarieämbetet bestämmer var den ska finnas permanent.

– Vi hoppas ju att vi får ställa ut den här, säger Ingela Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.