• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Björn Thodenius, moderaterna, i Gullspång i röd jacka utomhus och Linn Brandström, moderaterna i Töreboda, i svart jacka utomhus om det plötsliga beskedet att Mariestad vill dra sig ur MTG-samarbetet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plötsligt kom sms-meddelandet om att Mariestad vill dra sig ut – se vad Björn Thodenius (M) i Gullspång och Linn Brandström (M) i Töreboda tänker om beskedet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Gullspång och Töreboda blev lämnade via textmeddelande: ”Chockerande”

Uppdaterad
Publicerad

De övriga två kommunerna inom MTG – Töreboda och Gullspång – tror att Mariestads utträde kommer får dyra konsekvenser, inte minst för skattebetalarna. Båda berättar att det blev dumpade via ett textmeddelande och känner sig förvånade över Mariestads beslut.

– Det är ett ganska chockerande beslut, särskilt med att man vill säga upp allt. Jag fick meddelandet via Messenger, säger Björn Thodenius(M) kommunstyrelsens ordförande i Gullspång.

Han politiska motsvarighet i Töreboda kommun, Linn Brandström, är inne på samma spår. Enligt henne kommer konsekvenserna bli stora ifall en tredjedel av samarbetet försvinner.

Har känt av gnissel

– Det kommer kosta mycket pengar, inte minst för skattebetalarna. Sen är det många områden som måste lösas. Dessutom kommer det uppstå problem med att rekrytera kompetens framöver, säger hon till SVT.

Båda kommunstyrelseordförandena upplever att de känt av gnissel i relationen med Mariestad. Men de säger att de varit måna om att trion ska lägga korten på bordet och hitta lösningar.

– Det var i alla fall min uppfattning att vi var överens om det, säger Linn Brandström (M).

Stöd från andra skaraborgskommuner

Beslutet fattas måndagen 18 december.

– Vi får se hur det blir. Jag hoppas vi kan får ordning på det här. Vi vill fortsätta samarbetet, säger Björn Thodenius (M).

Gullspång och Töreboda kommer fortsätta sin relation trots att Mariestad lämnar. De har redan fått påringningar från närliggande Skövde, Tibro och Karlsborg som vill erbjuda hjälp och stöttning.

Oppositionen i både Gullspång och Töreboda (Socialdemokraterna) är, precis som de styrande partiet, kritiska till Mariestads inställning.

I klippet hör du Björn Thodenius (M) och Linn Brandströms (M) syn på Mariestads beslut.

AVTALSREGLER FÖR MTG

Här nedan följer ett textstycke om ledamöternas grundläggande uppdrag.

”Det är viktigt att framhålla att de förtroendevalda i de gemensamma nämnderna inte enbart ska agera i de frågor som rör hemkommunen.

De förtroendevalda i de gemensamma nämnderna ska agera utifrån perspektivet att de tre kommunernas geografiska område utgör en sammanhållen ”kommun”. Det existerar såldes inga ”Mariestadsfrågor, ”Törebodafrågor eller ”Gullspångsfrågor” i de gemensamma nämnderna.

Ledamöterna i en gemensam nämnd delar ansvaret för nämndens beslut i samtliga ärenden. Ledamot kan inte avstå från att ta ställning i ärenden som avser myndighetsutövning.

Källa: ”Avsiktsförklaring och arbetsordning; För samverkan mellan Mariestads, Törebodas och Gullspångs kommuner” (reviderad version från år 2016).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.