Gymnasiekris i Bengtsfors – flera lärartjänster kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 15 lärartjänster riskerar att försvinna när Strömkullegymnasiet i Bengtsfors stänger dörrarna för nya elever till hösten. Samtidigt stiger oron för att när skolan väl öppnar för nya elever igen, kommer kompetensen inte längre att finnas kvar i närområdet.

– Det kanske blir ett problem att hitta personal igen, säger rektor Carina Stålhandske.

Hör lärarförbundet och skolledningen om framtiden för gymnasiet i Bengtsfors.

Beskedet om att Strömkullegymnasiet inte ska starta någon årskurs ett till hösten, fattades av politikerna i Bengtsfors efter ett dystert konstaterande att det är för få elever som sökt till skolan.

Nu planeras i stället en omstart. Men hur, när och på vilket sätt det kommer att ske får framtiden utvisas. Först väntar MBL-förhandlingar med facket fram till påsk. Omkring 15 lärartjänster kan försvinna i omställningen, och oron inom lärarkåren växer.

– Man vet ju inte vem som kommer få gå och vem som får stanna, säger Jonna Wikman , en av två ordförande för lärarförbundet i Bengtsfors.

En långtgående trend

Det är inte bara Bengtsfors som drabbats av elevflykt. Även i Mellerud gick omkring 80 procent av eleverna förra året på gymnasiet i andra kommuner. Att det blivit så kan ha flera orsaker.

En del i det vaga intresset från eleverna kan förklaras med effekterna efter gymnasiereformen 2011, menar Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun.

Men jag tror vi ska vara försiktiga i att slå fast en analys i det här läget, säger han.

Hör utbildningschefen om varför han tror elevflykten kommer avta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.