På fredageftermiddagen hölls häktningsförhandlingar mot den man i 20-årsåldern som greps och anhölls på torsdagen i samband Säpos tillslag i västra Sverige. Göteborgs tingsrätt beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott.
Mannen åläggs även restriktioner vilket innebär att han kommer ha mycket begränsad kontakt med omvärlden. Han höll huvudet mot golvet och skakade långsamt på huvudet när tingsrätten meddelade sitt besked.
– Han mår inte bra. Det är tufft att vara anhållen och häktad i Sverige, sa den misstänktes advokat Michael Hansson om sin klient som var märkbart skakad när han fördes ut ur salen.
Den misstänkte nekar till alla anklageser.
Åklagaren nöjd
Åklagaren Henrik Olin var nöjd med tingsrättens beslut.
– Utredningen är i sin linda och det finns mycket kvar att göra, säger han direkt efter förhandlingen.
Angående risken för ett attentat säger han:
– Jag kan inte kommentera det. Jag kan konstatera att Säkerhetspolisen inte har höjt terrornivån i Sverige, säger Henrik Olin.
Hur länge har utredningen pågått?
– Den har pågått en tid och det har varit en särskild händelse i säkerhetspolisens vokabulär.
Vad innebär restriktionerna han åläggs?
– Det handlar om hans möjlighet att ringa och skriva brev. Initialt innebär det även att ta del av det som skrivs i massmedia.
Den misstänkte är statslös
Den man som häktats är i 20-årsåldern och har kopplingar till den insats som gjordes i Lilla Edet under torsdagen. Handlingar från Migrationsverket visar att den häktade mannen levt i Sverige sedan 2014, och han har just nu ett tillfälligt uppehållstillstånd.
Han är statslös palestinier, och har sedan han folkbokfördes bott på flera platser runtom i Västsverige.
Nekar till brott
Tillslagen gjordes på torsdagsmorgonen, bland annat i Lilla Edets och Ale kommun. Flera personer kallades till förhör men släpptes senare på dagen. Redan på torsdagsmorgonen anhölls dock den nu häktade mannen. Enligt Säkerhetspolisens chef Klas Friberg har Säpo arbetat i minst tre veckor med ärendet.
– Vi har jobbat i en så kallad särskild händelse mot det här tipset som vi har bedömt som allvarligt, säger Klas Friberg till TT.
Tips från annat land
Tipset kom från ett annat land.
– Vi har fått information från ett annat land, det är det som har satt oss på spåret här, säger Friberg.
– Nu pågår det ett intensivt arbete med att analysera både förhör och material som tagits i beslag, fortsätter han.
Omfattande beslag
Enligt Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen (Säpo) har det inte gjorts några fler tillslag kopplade till ärendet.
Säpo har tidigare uppgett att ärendet har kopplingar till internationell terrorism. När eller var det misstänka terrorbrottet skulle utföras vill Säpo dock inte gå in på.
– Det är otroligt viktigt att en åklagare får jobba på det sättet en åklagare vill med det här, det vill säga inte att det kommer ut för mycket information kring ärendet, för då kan vi förstöra de förhör och den kunskap som den misstänkte och andra kan ha runt det här, säger Klas Friberg.
Han framhåller att Sveriges terrorhotnivå ligger på en trea, vilket innebär att det kan inträffa terrorbrott.