Jonna Bjuhr Männer, miljöstrateg på Västra götalandsregionen, pratar om arbetet med återvinning av plast och avfall från sjukvården

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Återvinner förpackningar – men har jättemycket andra plastprodukter” – se miljöstrategen Jonna Bjuhr Männer svara på hur man jobbar för att minska sjukhusens plastavfall i Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Hälften av sjukhusens avfall återvinns – resten bränns upp

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av sjukhusens totala avfall går till förbränning istället för återvinning i Västra Götalandsregionen. En stor del av det avfallet är plastprodukter. Nu välkomnas det nya forskningsprojekt som ger hopp om att kunna återvinna en större andel.

– Jag tror att sådana här nya metoder är jätteviktiga, säger Jonna Bjuhr Männer, miljöstrateg på regionen.

Ett nytt forskningsprojekt visar hur det går att återvinna plast genom att sönderdela den ner till molekylnivå. Västra Götalandsregionen, VGR, har hjälpt till i projektet genom att dela sina siffror över avfallsmängder med forskarna.

– I dag i Västra Götalandsregionen återvinner vi plastförpackningar. Det är ju en del av plasten som är viktig att ta om hand, men vi har ju jättemycket andra plastprodukter. Och de hamnar ofta i det här restavfallet. Där finns mycket att göra för att öka återvinningen, säger Jonna Bjuhr Männer.

Tusentals ton restavfall

Sammanlagt så slängde alla sjukhusen i VGR:s regi 5 400 ton restavfall under förra året (och det motsvarar 56 % av totala mängden avfall). Just restavfallet har regionen inte full koll på vad det innehåller – även om man tror att det är väldigt mycket plast.

– Men det finns ju också andra material: papper, pappershanddukar och den klassiska avfallspåsen från en toalett till exempel. Det är en viktig fråga för oss att bli bättre på att veta vad vi har i vårt avfall, säger Jonna Bjuhr Männer.

Förbrukning av plasthandskar minskar

Hon berättar att regionen har arbetat för att minska användningen av engångsplast, som plasthandskar. Under pandemin gick användningen upp kraftigt. Men har man istället ett ”normalår” som 2019 att jämföra med så gick användningen ner under 2023.

– Det känns som att arbetet ger resultat, det känns jättekul. Handskar är en av de produkter vi använder mest av.

Statistiken visar antalet använda plasthandskar i alla regionens verksamheter. Foto: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.