När bokhyllorna på bibliotekets barn- och ungdomsavdelning i Skövde ska renoveras så går anbudet till ett företag i Estland, vilket även P4 Skaraborg rapporterat om. Detta trots lång transportväg och kommunens policy ”resurssnålt och hållbart”.
– Det är ju jättekonstigt och inte det minsta resurssnålt eller hållbart, säger Tove Sventoft, vars firma i grannkommunen Hjo hade lagt ett anbud som låg ca tio procent över det estniska företagets.
Priset avgörande faktor
De lokala anbuden låg cirka tio procent högre – och priset väger tyngre. Som upphandlingen är skriven så är priset den avgörande faktorn. Transportfrågorna väger inte lika tungt i upphandlingen.
– Vi är bundna av de lagar och regler som gäller för upphandling. Men vi ska se över om vi kan göra något för att främja avtal som innebär kortare transporter, säger Tommy Klang, upphandlingschef i Skövde kommun.
”Ovanlig händelse”
Det är ovanligt att kommunen antar anbud från utländska företag. Tommy Klang säger att under hans tio år på posten har det aldrig inträffat att ett fullgott anbud kommit från ett företag som inte har svenskt organisationsnummer.
Tove Sventoft förklarar att hennes företag nu hellre avstår från offentliga upphandlingar eftersom proceduren är så komplicerad och kostsam. Men samtidigt finns en öppning – för nu har hon träffat upphandlingschefen Tommy Klang i stadshuset i Skövde och diskuterat hur lokala firmor ska ha en chans i kommande upphandlingar.
Hör dem berätta i klippet ovan.