Anledningen är att få en fullständig dokumentation för framtiden. Länsstyrelsen i Västra Götaland är därmed först i världen med att scanna hällar i så stor omfattning. Projektet kommer pågå under en fyraårsperiod och kosta 1,6 miljoner kronor. Därmed kommer flera nya okända figurer upptäckas med hjälp av den nya lasertekniken.
– Med 3D-tekniken kan vi idag följa hällristningarna på ett helt annat sätt än tidigare. Skannar vi en figur i dag kan vi återkomma om fem år för att lägga ristningarna på varandra för en jämförelse. Det är rikigt häftigt, säger Henrik Zedig, arkeolog vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, som är lyrisk över 3D-tekniken.
Senaste 3D-tekniken används
I början av 90-talet upptogs hällristningarna i Tanums socken på Unescos världsarvslista. men för att uppfylla kraven i världsarvskonventionen måste Länsstyrelsen i Västra Götaland göra en fullständig dokumentation av hällristningarna. Och det gör man nu med den absolut senaste tekniken som normalt används inom industrin.
– Detta innebär att vi får en identisk kopia av det man ser på hällen. Det gör ju också att vi får fram helt nya figurer som man inte sett i den tidigare dokumentationen, säger Henrik Zedig.
3D-lasertekniken har nu lyckats fått fram helt nya och okända ristningar i form av väldigt ytligt huggna skepp eller vagnar. Något som är tacksamt eftersom det aldrig tidigare funnits någon fullständig dokumentation av hällristningarna i Tanum.
616 hällar ska scannas
Henrik Zedig befinner sig i skogsdunge vid en av de 616 hällar som ska scannas av i Tanum tillsammans med sin projektgrupp. Hällen är nysopad och har små så kallade ”targetpoints” utplacerade för att lasern sak kunna läsa av bergshällen.
Men många av hällristningarna håller på att försvinna.
– Dom vittrar bort av många anledningar. När vi tittar på vår dokumentation från 70-80-talet och jämför med dagens kan jag konstatera att väldigt många hällar är väldigt dåligt skick.
Så om ett antal hundra år kanske vår laserdokumentation är det enda som kommer finnas kvar tillsammans med vår tidigare dokumentation, säger Henrik Zedig.