Studiefrämjandet hittade stora fel i sin självgranskning Foto: SVT

Halv miljon felaktiga studietimmar hos Studiefrämjandet

Uppdaterad
Publicerad

Det skattefinansierade studieförbundet Studiefrämjandet granskade sin egen verksamhet och hittade 435 389 felaktiga timmar som de sökt bidrag för runt om i Sverige. Nu får studieförbundet stryka skattebidrag och betala tillbaka – men hur mycket vill de inte berätta.

– Vi har dragit en stor lärdom av detta, säger Studiefrämjandets kommunikationsansvarige Theo Hammar.

Hör Theo Hammar från Studiefrämjandet svara på hur det kan ha blivit så mycket fel i klippet ovan.

De nära en halv miljon felaktiga timmarna som Studiefrämjandet hittat i sin självgranskning handlar bland annat om deltagare som haft orimligt mycket deltagande i studiecirklar.

Grupp med delat intresse

En studiecirkel är en grupp människor som ses och lär sig mer i ett ämne som de är intresserade av, som vävning, dans, ett språk eller skrattyoga. Studiecirklarna redovisas, ofta via föreningar, sedan till ett studieförbund som får statliga och kommunala bidrag för dem.

– Folkbildning är en tillitsbransch och det gäller att väga hur mycket resurser man ska lägga på att kontrollera sin egen verksamhet, säger kommunikationsansvarig på Studiefrämjandet Theo Hammar.

Granskade sig själv

Efter att stora felaktigheter hittades av skattefinansierade studiecirklar i Järva-området i Stockholm förra året, krävde Folkbildningsrådet att studieförbunden skulle göra en omfattande granskning av sig själva. Studiefrämjandet var de som först krävdes på en självgranskning som alltså visar att nära en halv miljon timmar blivit fel under tre år, 2017 – 2019.

– Vi har också varit hårda mot oss själva i den här granskningen, säger Theo Hammar.

Statsbidrag och kommunalbidrag

Varje år får studieförbunden i Sverige 1.8 miljarder kronor från staten i bidrag. Dessutom får studieförbunden kommunala bidrag varje år, i Göteborgs stad till exempel delar de på 29 miljoner kronor.

Det är Folkbildningsrådet som krävt granskningen och som är ansvarig för de miljarder som delas ut från staten.

– Detta är oerhört allvarligt. Det här bygger ju på tillit, säger Rebecka Svensén kommunikationsansvarig på Folkbildningsrådet.

Folkbildningsrådet: ”Mycket allvarligt”

Under denna veckan kommer även de andra studieförbunden lämna in sina självgranskningar till Folkbildningsrådet.

– Vi kommer titta på alla rapporter, men generellt så är det här naturligtvis allvarligt. Vi har sedan tidigare fått signaler om att det är väldigt omfattande och vi har sedan tidigare haft ett extra öga på studiefrämjandet, säger Rebecka Svensén.

Var i Sverige de felaktiga timmarna hittats vill Studiefrämjandet inte svara på, inte heller hur mycket pengar det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.