Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Bergman håller sig fräsch genom att spela bowling. Häng med honom på träning i klippet ovan. Foto: Sofia Netskar/SVT

Ny forskning: Halverad risk för demens hos 80-åringar

Publicerad

Ny forskning från Göteborgs universitet visar att det är hälften så stor risk för 85-åringar att bli dementa före sin 90-årsdag än det var på 1980-talet.

Forskning från Göteborgs universitet har gjorts på personer som fyllt 85 år under 2015. Den visar att dessa personer löpte 52 procent lägre risk att drabbas av demens inom fyra år än vad personer i samma ålder gjorde på 1980-talet. 

– Vi tycker att detta är en jättestor förändring. Skulle det varit ett läkemedel som kom ut som skulle kunna halvera risken för demens skulle det vara jättestort, säger doktorand Hanna Wetterberg på Göteborgs universitet.

Få veta de troliga orsakerna till den minskade risken för demens i klippet ovan – och gå på bowlingmatch med 80-åringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.