Totalt var det runt 200 hamnarbetare som togs ut i en endagsstrejk mellan klockan 12 och 20 på tisdagen.
Orsaken är att medlarnas senaste bud i den långdragna konflikten mellan APM Terminals och Svenska hamnarbetarförbundet avvisades av facket under måndagsmorgonen. Hamnarbetarna erbjöds att teckna hängavtal till Transportarbetarförbundets kollektivavtal.
– Det är samma bud som vi tackade nej till från arbetsgivarna tidigare, säger Peter Annerback, ordförande Hamnarbetareförbundet avdelning 4.
Segdragen konflikt
Det har varit många turer i konflikten mellan arbetsgivaren APM Terminals och Svenska Hamnarbetarförbundet. De flesta anställda är anslutna till Hamnarbetarförbundet, samtidigt som arbetsgivaren tecknat kollektivavtal med Transportarbetarförbundet.
Hamnarbetarförbundet vill ha större inflytande på arbetsplatsen, som att få utse sina egna representanter i förhandlingar med arbetsgivaren och välja sina egna skyddsombud.
Konflikten har pågått sedan början av 2016 men trappades upp under hösten då Svenska Hamnarbetarförbundet gick ut i strejk i tre dygn.
Uppsägningar väntar
För snart två veckor sedan varslade APM Terminals om uppsägning av 30 anställda, vilket arbetsgivaren menade beror på svagare världsmarknad, men också att hamnen dragit på sig ett dåligt rykte som strejkhamn. 24 av varslen gäller kollektivanställda.
– Dessutom säger företaget upp alla visstidsanställda, som är ett 30-tal, så det handlar om ganska många människor som försvinner, säger Peter Annerback.
– Vi ser det som ett utpressningsvarsel, för de här personerna behövs, säger Peter Annerback.
– Strejken är också en markering mot uppsägningsförhandlingarna som börjar på onsdag, säger Peter Annerback.
Systemfel
Henrik Kristensen, vd för APM Terminals i Göteborg, är upprörd över att företaget drabbats av ännu en strejk.
– Det måste vara ett fel i systemet om ett bolag som har kollektivavtal och följer alla lagar och regler och gärna vill jobba tillsammans med personalen för en långsiktig lösning kan drabbas av strejker så här, säger han.