Till vänster en skylt utanför Migrationsverket. Till höger en bild på kammaråklagare Joakim Zander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joakim Zander berätta om utredningen där en handläggare beviljade 66 arbetstillstånd på samma dag. ”Det är anmärkningsvärt många beslut”, säger han. Foto: TT/SVT

Handläggare på Migrationsverket beviljade 66 arbetstillstånd på en dag – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Migrationsverket åtalas misstänkt för grovt tjänstefel – efter att ha utfärdat 66 arbetstillstånd under en dag. De misstänkta brotten ska ha upptäckts för nästan tre år sen och mannen har därefter fått ett nytt jobb inom polisen i region Väst.

Handläggaren var anställd på Migrationsverket sedan 2014 och valde att säga upp sig i augusti 2021. Några dagar innan mannen slutade fattade han beslut om 66 olagliga arbetstillstånd under en och samma arbetsdag, trots att hans chef förbjudit honom att fatta den typen av beslut efter att allvarliga kvalitetsbrister hittats. Något som GP var först med att rapportera om.

Eftersom Migrationsverket saknar tydliga motiv till handläggarens agerande misstänker myndigheten att mannen tagit emot mutor för att sedan fatta ett högt antal beslut om arbetstillstånd, men mutbrott är inget som åklagaren går vidare med.

– Det var en misstanke som fanns. Jag vill minnas att den var avskriven innan jag skickade ärendet, säger åklagare Joakim Zander.

”Aldrig haft ett sådant ärende”

I förundersökningen framkommer det att de 66 beslut om arbetstillstånd som fattats under samma arbetsdag är ett orimligt högt antal.

– Jag har aldrig haft ett sådant ärende, säger åklagare Joakim Zander.

Tillstånden gällde sex olika arbetsgivare, en stor del av dem hos byggföretag i Göteborg.

Mannen åtalas för grovt tjänstefel

Åklagaren menar att brottet bör ses som grovt då besluten leder till att personer kan resa in i EU eller Sverige på felaktiga grunder.

Den misstänkte mannen nekar till brott och i polisförhör svarar han att han inte kommer ihåg något av besluten eller företagen. SVT har varit i kontakt med mannens advokat som avböjer att kommentera.

Migrationsverket vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till SVT: ”Det här är ett ärende som nu hanteras av andra myndigheter och Migrationsverket avböjer därför medverkan.”

Fick sedan jobb inom polisen

I dag jobbar den misstänkte inom polisen i region Väst – trots att det pågår en brottsutredning mot honom.

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden, men kommer det till vår kännedom är det något vi tar med i vårt bedömningsunderlag, säger Petter Markhede, chef för säkerhetsavdelningen i polisregion Väst.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln framgick inte att Migrationsverket avböjer en intervju. Det är nu uppdaterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.