Hör Hanna berätta om att få cancerbesked vid 27 års ålder. Foto: SVT

Hanna drabbades av allvarlig hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Hon hade alltid gillat att sola. När Hanna Suomalainen var 27 år gammal fick hon beskedet att hon drabbats av malignt melanom.

– Jag blev jätterädd, säger hon.

Visst hade hon tänkt tanken. Att det någon gång kanske skulle kunde drabba henne. Ljus hy. Brände sig mycket som barn. Lätt för att bli röd.

– Men jag fattade inte allvaret. Jag trodde lite man har ett märke, man kollar upp det, man tar bort det. Jag förstod inte att hudcancer kan vara dödligt.

Ville få färg

Med tanke på att hon hade känslig hy så smörjde hon ofta, men inte allltid, in sig med solskydd.

– Men jag har alltid varit så att jag måste få färg. Så hur kan jag få så mycket sol som möjligt för att få så mycket färg som möjligt?

2019 så upptäckte hon att ett födelsemärke på magen förändrats. Första gången hon kollade upp det fick hon beskedet att det inte var något. Men efter att det börjat klia och kännas mer sökte hon vård igen ett halvår senare.

– Då sa hudläkaren att det här måste vi ta bort direkt. Efteråt satte vi oss ner. Läkaren såg gravallvarlig ut och sa att han hade stark misstanke om malignt melanom, elakartad tumör.

I klippet ovan berättar Hanna Suomalainen om hur det var att drabbas av cancer

Efter cancerbeskedet tänker hon annorlunda. Hon försöker att undvika att gå ut mitt på dagen när solen lyser som starkast. På stranden har hon med sig ett tält för att skydda sig.

– Jag har respekt för solen. Den är jättebra, men kan också leda till farliga sjukdomar. Jag försöker anpassa mitt beteende efter det.

Uppmanar till ändrat beteende

I dag mår hon bra och har engagerat sig i Melanomföreningen. Hon vill få fler att skydda sig mot solen. Något som Kungsbacka-Posten berättade om först.

Att skydda sig mer handlar om ändra sitt beteende, att till exempel inte pressa i solen hela dagen utan söka skugga. Hon vill även uppmana att andra att ta sin hälsa på allvar, att ta reda på hur ett konstigt märke ser ut och att kolla upp om man upptäcker något som är fel.

– Det viktigaste när det kommer till hudcancer är tidig upptäckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.