• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anonym kvinna i svart hoodie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill avtjäna det så snart som möjligt så jag kan komma hem så snart som möjligt” se Hanna berätta om när hon försökte börja avtjäna sitt fängelsestraff. Foto: George Adam/SVT

Hanna fick inte plats på anstalten när hon skulle avtjäna sitt straff – helt fullt på fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Hanna är dömd för brott och ska sitta flera år i fängelse. En dag gör hon sig redo och åker till Västsveriges enda kvinnoanstalt Sagsjön för att ta sitt straff – men där tar det stopp. Det visar sig att det är fullt.

– De sa att jag har all rätt att vända mig om och gå, säger Hanna.

Det är i mitten av april som Hanna beger sig till kvinnoanstalten Sagsjön, i Lindome utanför Göteborg. Enligt Kriminalvården ska hon avtjäna sitt straff där och hon har fått ett datum när hon senast ska inställa sig. Men när hon kommer dit får hon höra att anstalten är full.

– De sa att jag inte skulle få sova här i natt, säger Hanna.

Hänvisas till ett häkte vid en manlig anstalt

Hanna hänvisas istället till den manliga anstalten i Högsbo. Där ska hon då börja avtjäna sitt straff i häkte, för att hållas avskild från männen. Men eftersom hon inte skrivs in på Sagsjön får hon lämna anstalten på egen hand.

– Det är ditt egna val som du som individ gör. Däremot har vi inte rätt att tvinga någon in till oss, säger Lisa Johansson, tf anstaltschef på Sagsjön och Högsbo.

Och när Hanna därefter ringer häktet i Högsbo – får hon rådet att inte komma dit, berättar hon.

– ”Hade jag varit du hade jag fortsatt sökandet efter en kvinnoanstalt”, sa hon. Det lät som att hon försökte hjälpa mig, för att man kanske fastnar där, säger Hanna.

Tf anstaltschefen Lisa Johansson säger till SVT att hon inte känner igen händelsen som Hanna beskriver:

– Vi har inte det sättet att uttrycka oss på. Självklart informerar vi om att man kan bli flyttad, men inte att vi avråder någon, säger Lisa Johansson.

Stabschefen: ”Ett krisläge”

Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården, bekräftar att samtliga anstalter är överbelagda – och att personer ibland sitter i häkte i månader i väntan på anstaltsplats.

– Det är ett krisläge vi befinner oss i. Vi har flera hundra personer i häkte i väntan på en plats på anstalt. Vi har även de som sitter i arrest som väntar på en plats på häktet.

Då Hanna inte börjat avtjäna sitt fängelsestraff är hon nu efterlyst.

Hanna heter egentligen något annat och hennes röst i inslaget är utbytt med AI.

Anstalter i Sverige

– I Sverige finns idag totalt 46 anstalter varav sex är kvinnoanstalter.

– Antalet kvinnor som sitter intagna i fängelse varierar mellan 250 och 350 dagligen, vilket utgör runt fem procent av det totala antalet intagna.

– Det finns tre olika säkerhetsklassificeringar, från 1 (den högsta säkerhetsklassen) till 3 (den lägsta).

– Kvinnoanstalter i Sverige har endast säkerhetsklass 2 eller 3.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.