Djur stor stör, men som ändå behövs i ekosystemet. Foto: TT

Djuren som behövs – trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs att alla djur fyller någon sorts nytta här på jorden. Men är det verkligen sant?

– Jag kan inte komma på något djur som inte behövs, säger Kristina Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet.

Många djur fyller en funktion, åtminstone för andra djur i ekosystemet. Men det finns också de djur som bara tycks vara i irriterande. Knott till exempel.

– På det stora hela betyder alla djur någonting. Gör vi oss av med dem så händer något annat, säger Kristina Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet.

Men om vi nu ändå gör oss av med knotten?

– Det skulle vara förödande om de försvann. Det finns mängder av småfåglar som lever på knotten, till exempel svalor eller flugsnappare, säger hon.

Getingar?

Precis som bin så sprider de pollen så de behövs.

Fästingar då?

– Ja, behövs. Fästingar sprider virussjukdomar och håller nere rådjursstammen.

Maneter då?

– Jo, de behövs också. En del djur äter maneter och de äter i sin tur plankton och det behövs.

Arter och nyckelarter

Kort och gott kan man säga att åtminstone de flesta faktiskt gör någon nytta.

– Jag kan inte komma på något djur som inte behövs. Sedan finns det en del nyckelarter och om de försvinner kan ett helt ekosystem krascha, säger hon.

Men det är skillnad på art och art.

– Om något djur försvinner så kommer generellt ett annat djur att ta över dess plats. Så det behöver inte bli någon katastrof, men det kommer bli förändringar för andra djur och växter i ekosystemet, säger Kristina Sundell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.