Här är kyrkan som anpassat sig – efter fladdermössen

Uppdaterad
Publicerad

Finnekumla kyrka i Ulricehamns kommun har aktivt valt bort fasadbelysning. Anledningen: Den numera rätt ovanliga fladdermuskoloni som brukar hänga i kyrktornets tak ska skyddas.

Klicka på klippet för att följa med upp i kyrktornet där fladdermössen håller till.

Kyrkvaktmästaren Marina Andersson går vant uppför trappan till kyrktornet, under klockan stannar hon till och pekar:

– Här ovanför hänger de på dagarna. Innan tyckte jag att det var vackert med fasadbelysning, hade en tanke på att driva igenom det. Det var skönt att vi inte hunnit sätta upp någon.

Minskat kraftigt

Fladdermusarten brunlångöra, som har minskat så kraftigt att den under år 2020 rödlistats, tycker vanligtvis om att hålla till i kyrkornas torn och vindar. Men på cirka trettio år har Västra Götalands kyrkor förlorat nära hälften av sina fladdermuskolonier. Forskning visar att det är kyrkors fasadbelysningar som är den röda tråden till varför fladdermössen försvunnit.

– Det är jättesorligt, men ingen har gjort det avsiktligt. Men nu sprider sig kunskapen, och då ska vi ju ta tillvara på det.

Börjar det spridas en medvetenhet inom kyrkan om att fasadbelysningar kan påverka djurlivet, tänker du?

– Ja, men det tar tid. Vi behöver arbeta på att fler ska få ta del av kunskapen inom alla led.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.